ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι θα πληρώσει η Johnson & Johnson στις ΗΠΑ για το επικίνδυνο ταλκ

Αποζημιώσεις 9 δισ. δολ. από Johnson & Johnson για το ταλκ στις ΗΠΑ,

Νέα πρόταση συμβιβασμού προς τους μηνυτές της, που ανέρχονται σε περισσότερους από 40.000, κατέθεσε η πολυεθνική εταιρεία Johnson & Johnson προσφέροντάς τους περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να κλείσει το θέμα με τις αγωγές κατά του βρεφικού ταλκ της πολυεθνικής. Η προηγούμενη προσφορά της για 2 δισ. δολ. είχε απορριφθεί από τους ενάγοντες.

Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και χρόνια με δεκάδες χιλιάδες αγωγές οικογενειών που κινήθηκαν εναντίον της νομικά, θεωρώντας ότι η χρήση της βρεφικής πούδρας-ταλκ προκαλεί καρκίνο. Ορισμένοι μάλιστα από τους ενάγοντες ισχυρίζονται ότι το προϊόν περιείχε αμίαντο που είναι διαπιστωμένα καρκινογόνος. Η Johnson & Johnson σταμάτησε τις πωλήσεις βρεφικής πούδρας με βάση το ταλκ στις ΗΠΑ το 2020, παρότι επιμένει πως είναι ψευδείς οι καταγγελίες και μιλάει για παραπληροφόρηση που είχε υπονομεύσει σοβαρά το προϊόν. Πέρυσι, όμως, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στον τερματισμό των πωλήσεων παγκοσμίως.

Πριν από αυτή την απόφαση, η εταιρεία πωλούσε τη βρεφική πούδρα για σχεδόν 130 χρόνια. Η Johnson & Johnson προσπαθεί να επιλύσει τις αγωγές στο πτωχευτικό δικαστήριο από το 2021, αφού δημιούργησε μια νέα εταιρεία θυγατρική που την κατέστησε υπεύθυνη για τις απαιτήσεις. Ωστόσο, αυτή η μεθόδευση δεν πέρασε μετά την αρνητική απόφαση πτωχευτικού δικαστηρίου το οποίο έκρινε ότι η θυγατρική LTL (η νέα εταιρεία) δεν βρισκόταν σε οικονομική δυσχέρεια και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις αγωγές. Η Johnson & Johnson έκανε έφεση και η υπόθεση έφθασε στο εφετείο στις αρχές του 2023.

Έχασε και την έφεση

Τον Ιανουάριο του 2023 το ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ απέρριψε και αυτό την αίτηση πτώχευσης από την θυγατρική της Johnson & Johnson που διαχειρίζεται την υπόθεση των καταγγελιών, προκαλώντας πλήγμα στην προσπάθεια της εταιρείας να περιορίσει την έκθεσή της στο πλήθος αγωγών για τα προϊόντα ταλκ, όπως σημείωσαν οι NY Times. Κατόπιν όλων αυτών η εταιρεία κατέληξε στη νέα προσφορά και βρίσκεται, όπως αναφέρει το BBC, εκ νέου σε συζήτηση με τους νομικούς των εναγόντων, αν και όχι όλων. Στο πρόσφατο παρελθόν η εταιρεία είχε βρεθεί υπόλογη και για άλλα σκευάσματα ευρείας χρήσης (αντιηλιακά, κρέμες κλπ) που θεωρήθηκαν ύποπτα για επικίνδυνες ουσίες.

«Η εταιρεία εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι απατηλοί και στερούνται επιστημονικής αξίας», δήλωσε ο Erik Haas, παγκόσμιος αντιπρόεδρος δικαστικών διαφορών για την Johnson &; Johnson. Ωστόσο, είπε ότι «η επίλυση αυτών των υποθέσεων στο σύστημα αδικοπραξιών θα διαρκέσει δεκαετίες και θα επιβάλει σημαντικό κόστος στην εταιρεία αλλά και στους ενάγοντες, με τους περισσότερους ενάγοντες να μην λαμβάνουν ποτέ καμία αποζημίωση».

«Η επίλυση αυτού του ζητήματος μέσω του νέου διακανονισμού είναι πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική, επιτρέπει στους ενάγοντες να αποζημιωθούν εγκαίρως και επιτρέπει στην εταιρεία να παραμείνει επικεντρωμένη στη δέσμευση για υπηρεσίες και προϊόντα θετικά για την υγεία και για την ανθρωπότητα» είπε ο εκπρόσωπος της J&J.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι