Τι ζήτησε ο Λιγνάδης από την ανακρίτρια – Πως ανοίγει η βεντάλια των ερευνών στο Θέατρο

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Λιγνάδης – Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ (upd)

Με ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας απάντησε ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος επέστρεψε και πάλι στη ΓΑΔΑ, ενώ ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας, προχώρησε σε δηλώσεις έξω από την Ευελπίδων. Την ίδια ώρα έγινε γνωστό και ποιος είναι ο δεύτερος ηθοποιός που έχει μηνυθεί για σεξουαλική κακοποίηση, ενώ νέες καταγγελίες έρχονται στο φως μετά τον φάκελο που κατέθεσε στον εισαγγελέα ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Οργάνου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

«Πρωτίστως υποβάλλαμε ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας, καθώς ο αρμόδιος εισαγγελέας περιόρισε το υλικό στην κατάθεση όσων έκαναν μηνύσεις, ενώ και ο φερόμενος ως κατηγορούμενος, δεν είχε κληθεί προηγουμένως να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου», είπε χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Κούγιας.

Πρόσθεσε επίσης, ότι με έγγραφο που κατέθεσε ο Δημήτρης Λιγνάδης, ζήτησε να εξεταστεί ως ύποπτος και να δώσει εξηγήσεις, αφού προηγουμένως λάβει αντίγραφα των καταγγελιών. «Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο εντολέας μου θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πλήρως», συμπληρώνοντας ότι «αυτά που ακούγονται περί 41 μαρτύρων είναι μύθος».

Επέστρεψε στη ΓΑΔΑ ο Λιγνάδης

«Δέκα φίλοι με μηνύσεις των μηνυτών» είπε, τονίζοντας ότι «νομικό ενδιαφέρον έχει μόνο ένας εκ των φερομένων ως παθόντων», οι οποίοι, όπως αποκάλυψε είναι και οι δύο Αιγύπτιοι». Ο κ. Κούγιας υποστήριξε επίσης ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, αναφέροντας ότι ο εντολέας του «αποδεικνύει από ταξιδιωτικά έγγραφα ότι ήταν στην Αίγυπτο την περίοδο για την οποία κατηγορείται».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης οδηγήθηκε το πρωί, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, στο κτίριο 9 της πρώην σχολής Ευελπίδων προκειμένου να βρεθεί ενώπιον της ανακρίτριας. Πρόθεσή του ήταν να ζητήσει αυτοπροσώπως την μετάθεση για την Πέμπτη της προγραμματισμένης για σήμερα απολογίας του, προκειμένου να δοθεί χρόνος στον συνήγορό του, που ανέλαβε προχθές την υπεράσπισή του, να προετοιμαστεί για ένα επαρκές απολογητικό υπόμνημα.

Ο Αλέξης Κούγιας, με δηλώσεις του, άφησε πάντως ήδη αιχμές για το αποδεικτικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, την οποία χαρακτήρισε «τηλεγράφημα». Ο ίδιος, με την χθεσινή ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για «δήθεν βιασθέντες» και άφησε υπόνοιες ότι στόχος είναι η υπουργός Πολιτισμού.

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, έριξε νέα “βόμβα”, δηλώνοντας σε τηλεοπτικό σταθμό ότι θα ήθελε να μηνύσει την Λίνα Μενδώνη για τον χαρακτηρισμό «ένας επικίνδυνος άνθρωπος», αν βεβαίως του το επέτρεπε ο εντολέας του. Στην ίδια συνέντευξη, ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη μίλησε για νομικές παραβάσεις, παραλείψεις και προκατάληψη στην συγκεκριμένη υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι αυτά «δεν συμβαίνουν ακόμα και στις πλέον αντισυνταγματικές χώρες της Άπω Ανατολής και της Αφρικής».

Η υπόθεση Νίκος Σ.

Στο γραφείο της ανακρίτριας θα βρεθούν όμως σήμερα και οι νομικοί παραστάτες του Νίκου Σ., ο οποίος, με συνέντευξή του στο περιοδικό 2020mag είχε καταγγείλει επίσης ως βιαστή τον σκηνοθέτη-ηθοποιό. Πρόκειται για την καταγγελία, λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της οποίας ο  Δημήτρης Λιγνάδης δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Ο Νίκος Σ. είχε αναφέρει τότε ότι σε ηλικίας 19 ετών βιάστηκε με αντικείμενο από τον γνωστό σκηνοθέτη. Είναι ουσιαστικά, ο τέταρτος άνθρωπος που καταγγέλλει στη Δικαιοσύνη βιασμό από τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη, μετά τον Βασίλη Κ. (αδίκημα που έχει παραγραφεί) και τους βιασμούς που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

Σημειώνεται ότι, αν και η υπόθεση του Νίκου Σ. έχει παραγραφεί επίσης, μπορεί να ερευνηθεί σχετικά με τον τρόπο δράσης του κατηγορουμένου, για τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ένταλμα σύλληψης φέρεται να κάνει λόγο για «εμμονή» σε εγκληματική ροπή. Ένας άλλος ηθοποιός, ωστόσο, ο Δημήτρης Άνθης, κατήγγειλε ότι το δεύτερο πρόσωπο που παρουσιάστηκε ως θύμα στην καταγγελία του Νίκου Σ., ήταν ο δικός του θύτης.

Μετά την καταγγελία αυτή και την μήνυση που ακολούθησε, ο Νίκος Στραβοπόδης ερευνάται πλέον και ως ύποπτος τέλεσης βιασμού, παράλληλα με την έρευνα για τις σχέσεις που είχε με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Οι δικηγόροι του Νίκου Σ. είχαν ανακοινώσει, ήδη από χθες, ότι κατέθεσαν την καταγγελία του εντολέα τους στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και ότι θα υπέβαλαν σήμερα στην ανακρίτρια αντίγραφό της, γνωστοποιώντας παραλλήλως και τα πλήρη στοιχεία του, καθώς και ότι είναι στη διάθεση των αρχών.

Νέες καταγγελίες 

Την ίδια ώρα, νέες καταγγελίες που ενδέχεται να ανοίξουν και άλλο τις έρευνες της Δικαιοσύνης περιλαμβάνονται στο φάκελο που υπέβαλε στον Εισαγγελέα ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Οργάνου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Ο Πασχάλης Τσαρούχας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε διψήφιο αριθμό καταγγελιών που σχετίζονται με την προσβολή γενετήσιας ελευθερίας και φέρονται να αφορούν πλημμεληματικές και παραγεγραμμένες πράξεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι υπάρχουν και τουλάχιστον δύο καταγγελίες που αφορούν το κακούργημα του βιασμού και στρέφονται κατά τουλάχιστον δύο προσώπων, οι οποίες θα εξεταστούν, ανεξάρτητα από το αν έχει παρέλθει ο χρόνος παραγραφής ή όχι.

«Καταθέσαμε τους φακέλους και ελπίζουμε για την καλύτερη έκβαση των υποθέσεων. Δεν μπορώ να πω ούτε πόσες υποθέσεις κατέθεσα ούτε ποιες. Οι καταγγελίες είναι για προσβολή γενετήσιας ελευθερίας» δήλωσε εξερχόμενος ο κ. Τσαρούχας και πρόσθεσε ότι το ΣΕΗ και τα Όργανά του δεσμεύτηκαν να συμπληρώσουν τον φάκελο με  οποιαδήποτε νέο στοιχείο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι