ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το Άγιον Όρος θέλει ελεύθερο WiFi – Πόσοι Δήμοι δεν θέλουν

Το Άγιον Όρος θέλει ελεύθερο WiFi - Πόσοι Δήμοι δεν θέλουν, Όλγα Μαύρου

Tο Άγιο Όρος δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως περιοχή που έχει άμεση ανάγκη το γρήγορο και δωρεάν διαδίκτυο. Eντούτοις έσπευσε να υποβάλει αίτηση, όπως και 200 από τους 332 ελληνικούς δήμους. Άγνωστο παραμένει γιατί οι υπόλοιποι φαίνεται να σφυρίζουν προς το παρόν αδιάφορα. Οι περισσότεροι μεγάλοι δήμοι, όπως Αθηναίων, Θεσσαλονικέων, Πειραιωτών, Πατρέων, Λαρισέων και Ηρακλειωτών, ήδη ενεγράφησαν στην ιστοσελίδα wifi4eu για τη διεκδίκηση του “κουπονιού”. Όμως, μεγάλη ανάγκη -ίσως και μεγαλύτερη- έχουν οι δημότες μικρών και φτωχών δήμων της χώρας.

Πρόκειται για την επιδότηση της Κομισιόν, που θα χρηματοδοτήσει τα δίκτυα ασύρματης πρόσβασης των δήμων. Στην τελική ευθεία μπαίνει παράλληλα, μετά από τρία χρόνια πλήρους απραξίας, το πρόγραμμα για ελεύθερο WiFi στους δημόσιους χώρους ανά την επικράτεια της χώρας, το οποίο μένει… ανοιχτό από το 2020. Οικονομικές εφημερίδες και ιστοσελίδες αναφέρουν ότι έκλεισε η βασική συμφωνία μεταξύ των αναδόχων που έχουν οριστεί για την υλοποίηση του έργου. Αναμένεται μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο να προκηρυχθεί νέος  διαγωνισμός από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αυτός ο διαγωνισμός θα κατοχυρώσει τις γεωγραφικές περιοχές που θα αναλάβει κάθε πάροχος.

Η συμφωνία έκλεισε μεταξύ ΟΤΕ, που έχει το 46% της αγοράς, της Vodafone, που έχει το 28% και της Nova που έχει το 24%. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης συσκέφθηκε προ μηνός και με τους τρεις για να υπογραφούν οι τελικές συμβάσεις και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπογραφές “έπεσαν” πριν από μια εβδομάδα. Οι ανάδοχοι αναλαμβάνουν την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη λειτουργία των σημείων ασύρματης πρόσβασης – WiFi (Hotspots), τη δε συντήρηση για τρία χρόνια.

Συνδεδεμένοι παντού

Θα εγκατασταθούν συνολικά 5.600 σημεία πρόσβασης access points τα οποία θα μοιραστούν στις 2.500 περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα, σε πλατείες, σε χώρους συνάθροισης και αλλού. Εκτιμάται ότι σε καμία ή πλατεία δεν θα μπορούν να υπάρχουν περισσότερα από τρία access points και ότι οι περισσότερες ζητούν δύο.

Τα σημεία υποδεικνύονται από κάθε δήμο χωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες των δημοτών του, αλλά προβλέπονται και hotspots σε σημεία που έχουν τουριστικό ενδιαφέρον και εξυπηρετούν τους τουρίστες. Επίσης θα επιλεγούν και σημεία αναμονής ή μετακίνησης, καθώς και σημεία όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται στα 18,5 εκατ. ευρώ.

Είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό θα έχουν δωρεάν διαδίκτυο οι τυχεροί περίοικοι, καθώς η απόσταση παίζει σημαντικό ρόλο. Είναι επίσης άγνωστο ποιες θα είναι οι ταχύτητες, σε περιοχές που θα είναι πολύ φορτωμένες από ταυτόχρονη ζήτηση. Παράλληλα και η ΣΤΑ.ΣΥ υπόσχεται δωρεάν διαδίκτυο σε όλο το δίκτυο του μετρό. Και αυτή εντάσσει το πρόγραμμα στο έργο “WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο”. Σύμφωνα με ενημέρωση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ η αρχή θα γίνει με την εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμου WiFi σε όλους τους χώρους σταθμών του Μετρό, αλλά ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί χρονικές δεσμεύσεις και σημεία πρόσβασης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι