Το δεύτερο κύμα φέρνει lockdown και οικονομική κρίση

Το δεύτερο κύμα φέρνει lockdown και οικονομική κρίση, Νεφέλη Λυγερού

Από τη μία άκρη στην άλλη της Γης, οι χώρες ετοιμάζονται για ένα ακόμα lockdown. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή κατάσταση», καθώς παρατηρείται «ανησυχητική εκτίναξη των μολύνσεων». Οι ειδικοί προειδοποιούν πως αν οι νέες δέσμες μέτρων που ανακοινώνονται στη μία χώρα μετά την άλλη δεν τηρηθούν με αυστηρότητα από τους πολίτες, καραδοκεί ένα δεύτερο lockdown, το οποίο θα προκαλέσει βαρύτατες απώλειες στον τομέα της οικονομίας κι όχι μόνο.

Η ελληνική Πολιτεία δίνει μάχη με το χρόνο, προκειμένου να ανακόψει το δεύτερο κύμα που πλήττει ειδικά την πρωτεύουσα. Σε παρόμοια μοίρα βρίσκονται και άλλες χώρες. Τόσο στην Γηραιά Ήπειρο, όσο και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, επανέρχονται οι συζητήσεις για άρσεις και περιορισμούς στις μετακινήσεις, παρ’ ότι οι κυβερνήσεις προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν την επιβολή δραστικών μέτρων για δεύτερη φορά.

«Καταστροφικές» είναι οι λέξεις που Ευρωπαίοι ηγέτες χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τις συνέπειες ενός δεύτερου κλεισίματος. Οι πολίτες πάντως προετοιμάζονται πρακτικά και ψυχολογικά για μία ακόμα καραντίνα, άγνωστης μέχρι στιγμής διάρκειας. Στο Λονδίνο αρχίζουν να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους εικόνες από αδειασμένα σούπερ μάρκετ. Η πλειονότητα των πολιτών οργανώνεται ενόψει ενός παρατεταμένης εγκλεισμού στις οικίες του.

Είναι όλο και πιο πιθανό να επιβληθεί σύντομα καραντίνα, σε μία προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του Covid-19 στο Λονδίνο, προειδοποίησε ο εκεί δήμαρχος. Αναμένεται κλείσιμο δύο εβδομάδων, το οποίο ενδέχεται να ανακοινωθεί μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης του Μπόρις Τζόνσον, ίσως και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των παμπ, των εστιατορίων και ίσως την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 22:00′. Επίσης, την καθολική απαγόρευση συναθροίσεων στα σπίτια από έναν αριθμό ατόμων και πάνω.

Αναταραχή από ένα νέο lockdown

Στη Γαλλία, η άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων εγείρει την ανησυχία ενός νέου lockdown. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown και κυρίως ένα εθνικό lockdown», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Μακρόν, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα ήταν επικίνδυνο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό.

Η Ισπανία προσπαθεί να ελέγξει την πανδημία με τοπικά lockdown. Αυτό έχει, μάλιστα, προκαλέσει κοινωνική αναταραχή. Διαδηλωτές σε μερικές από τις πιο φτωχές περιοχές της Μαδρίτης, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την εφαρμογή μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, βγήκαν σήμερα στους δρόμους ζητώντας καλύτερες παροχές υγείας, ενώ παραπονέθηκαν για διακρίσεις σε βάρος τους από τις αρχές.

Σε έξι περιοχές και επτά δήμους γύρω από την πρωτεύουσα της Ισπανίας επιτρέπεται στους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνο για να πάνε στη δουλειά, στο σχολείο, στο γιατρό, ή εάν κληθούν από το δικαστήριο. Έχουν προαναγγελθεί παρόμοια μέτρα και σε άλλα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Μαγιόρκα. «Θέλουμε να αποτρέψουμε ένα πλήρες κλείσιμο, θα ήταν ένα βήμα προς τα πίσω και μια καταστροφή για την οικονομία μας», δήλωσε ο Ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι οικονομικές επιπτώσεις ενός δεύτερου εγκλεισμού θα είναι δραματικές. Στη Γερμανία, οι επιχειρηματικές ενώσεις προειδοποιούν για κύμα πτωχεύσεων. «Το ένα πέμπτο όλων των εταιρειών βλέπει ήδη την οικονομική επιβίωσή τους να διακυβεύεται», δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας μεσαίων βιομηχανικών εταιρειών Μάριο Οχόβεν, προσθέτοντας: «τα φώτα της παγκόσμιας οικονομίας θα σβήσουν».

Οι αρμόδιοι επιστήμονες προσγειώνουν τις απανταχού κυβερνήσεις στην σκληρή πραγματικότητα. Προειδοποιούν ότι λύση εξπρές δεν διακρίνεται στον ορίζοντα. Οι οικονομολόγοι, από την πλευρά τους, προειδοποιούν για βαθύτερη οικονομική ύφεση, βραδύτερη ανάκαμψη, ακόμα και κοινωνικό αναβρασμό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας δύσκολος χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι