Το έριξε στις μελέτες ο Τσιόδρας – Πόσο κρατάει η ανοσμία

Το έριξε στις μελέτες ο Τσιόδρας – Πόσο κρατάει η ανοσμία, Ολγα Μαύρου

Μετά την μελέτη για την ανοσία της αγέλης που συνυπέγραψε ο Σωτήρης Τσιόδρας, δημοσιεύθηκε άλλη μια έρευνα που συνυπογράφει ο καθηγητής και αυτή τη φορά, εστιάζεται στο πόσο κρατάει η ανοσμία σε ασθενείς με ήπια νόσο. Αναφέρεται επίσης στην έλλειψη γεύσης αλλά και στην πιθανή βλάβη του τριδύμου νεύρου, που επηρεάζει ίσως μακροπρόθεσμα αυτές τις δύο αισθήσεις σε όσους νοσούν κάπως βαρύτερα.

Το συμπέρασμα είναι ότι η απώλεια όσφρησης και γεύσης σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια λοίμωξη από κορονοϊό μπορεί να κρατήσει τουλάχιστον ένα μήνα, αναφέρει η έρευνα που την συνυπογράφει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και δημοσιεύεται στην αγγλόφωνη επιθεώρηση Ωτορινολαρυγγολογίας ΟRL. Στο σύμπτωμα παίζει ρόλο πιθανή βλάβη του τριδύμου νεύρου. Για να βεβαιωθούν οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες να μυρίσουν και κάποια αρώματα που δεν “εμπλέκουν” το τρίδυμο νεύρο. (Στην εικόνα, το τρίδυμο νεύρο είναι χρωματισμένο κίτρινο)

Facial anatomy from the side

Πόσοι είχαν πρόβλημα

Οι ειδικοί για να διερευνήσουν το φαινόμενο, αξιολόγησαν 79 ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο, οι οποίοι ανέρρωναν κατ’ οίκον στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Τούς ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και τούς έδωσαν οδηγίες για το πώς να παρακολουθούν την εξέλιξη των δύο αισθήσεων κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και 4 εβδομάδες μετά τη διάγνωση. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν, επίσης, σε τεστ για τον ιό στο σπίτι κατά τη διάρκεια της λοίμωξης και ένα μήνα μετά.

Από τους 79 συμμετέχοντες,  το 36,7% ανέφερε απώλεια όσφρησης και το 27,8% απώλεια γεύσης. Άλλοι ανέκτησαν και τις δυο αισθήσεις πολύ γρήγορα και πλήρως, ενώ άλλοι πιο αργά και μερικώς. Από την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ταχύτητα ανάκτησης και η ποιότητα των αισθήσεων ανάρρωσης δεν σχετίζεται με την ηλικία αλλά με τη βαρύτητα της νόσου.

Όσοι ανέρρωσαν γενικά πιο γρήγορα, όμως, είχαν ανακτήσει εξίσου γρήγορα και τις δύο αισθήσεις τους. Όσοι απεναντίας είχαν λίγο εντονότερα συμπτώματα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους πρώτους, άργησαν να ξαναβρούν τη γεύση και την όσφρηση. Όπως λένε οι ερευνητές, καλό θα ήτα να ειχαν μπορέσει να τους παρακολουθήσουν για μεγαλύτερο διάστημα, μια που εντός του μηνός κάποιοι δεν είχαν ανακτήσει τις δύο αυτές αισθήσεις στο επίπεδο που τις διέθεταν πριν από τη λοίμωξη.

Τα αρώματα και οι γεύσεις των τεστ

Στους συμμετέχοντες, ηλικίας 25 έως 35 ετών,  δόθηκε οδηγία να αξιολογήσουν την ένταση της οσφρητικής τους ικανότητας χρησιμοποιώντας πέντε συνηθισμένες μυρωδιές: του χυμού λεμονιού, της ρίγανης, του στιγμιαίου καφέ, της οδοντόκρεμας και της τσίχλας με μέντα. Το εύρος της βαθμολογίας ήταν από “0” (δεν μπορώ να μυρίσω τίποτα) έως “100” (μπορώ να μυρίσω κανονικά, όπως προτού νοσήσω).

Οι πρώτες  τρεις μυρωδιές επιλέχθηκαν επειδή δεν εμπλέκουν το τρίδυμο νεύρο ενώ οι δύο τελευταίες το εμπλέκουν. Για βαθμολογίες έντασης της γευστικής λειτουργίας, χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις βασικές: του γλυκού, του αλμυρού, του ξινού και του πικρού, με την σύσταση το πικρό να δοκιμάζεται τελευταίο.

Η απώλεια της γεύσης ήταν πιο έντονη στις βαθμολογίες έντασης γλυκού και αλμυρού.  Οι γεύσης που ανακτήθηκαν πρώτες ήταν του ξινού και του πικρού, ενώ του γλυκού και του αλμυρού αργότερα, πιθανόν γιατί σε όλα τα πλάσματα το πικρό λειτουργεί αποτρεπτικά ως πιθανόν τοξικό και οι ανθρώπινη γλώσσα και εγκέφαλος το θεωρούν, αταβιστικά, απειλή. Πιθανόν όμως να παίζει ρόλο και το περίφημο τρίδυμο νεύρο.

Ζητήθηκε από τους ασθενείς να βάλουν στο στόμα τους μισό κουταλάκι του γλυκού (του γλυκού ως μέγεθος του κουταλιού) κάθε γεύσης, να αναφέρουν την ποιότητα της γεύσης και στη συνέχεια να ξεπλύνουν το στόμα τους με νερό. Η βαθμολογία έντασης κυμαινόταν από “0” (χωρίς γεύση) έως “100” (κανονική γεύση).

Πόσοι δυσκολεύτηκαν

Από τους 79 ασθενείς, συνολικά  οι 30 ανέφεραν προβλήματα. Συγκεκριμένα, οι 21 παραπονέθηκαν για απώλεια και μυρωδιάς και γεύσης, οι 8 ανέφεραν μόνο απώλεια μυρωδιάς και ένας ανέφερε μόνο απώλεια γεύσης. Αναφέρθηκε πλήρης ή σχεδόν πλήρης ανάρρωση από 19 ασθενείς, ενώ 11 ασθενείς ανέφεραν μερική ή και καμία βελτίωση εντός του ενός μήνα, παρότι είχαν πλέον αναρρώσει από τα άλλα συμπτώματα. Οι ασθενείς με αργό ρυθμό ανάρρωσης, είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε οσμές με ισχυρές τριδυμικές ενώσεις (όπως η μέντα). Αυτό μπορεί να υποδηλώνει βλάβη του τριδύμου νεύρου στους βαρύτερα νοσούντες.

Τη μελέτη υπογράφουν οι επιστήμονες της 2ης Πανεπιστημιακής ΩΡΛ κλινικής του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” Θεσσαλονίκης Ιορδάνης Κωνσταντινίδης και Ευαγγελία Τσακιροπούλου, της Πανεπιστημιακής ΩΡΛ κλινικής του νοσοκομείου “Αττικόν” Αλέξανδρος Δελίδης και Παύλος Μαραγκουδάκης, του ΕΟΔΥ Σπυρίδων Σαπουνάς και ο καθηγητής της 4ης Πανεπιστημιακής Παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου “Αττικόν” Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι