ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το θανατηφόρο σκάνδαλο στο Αγρίνιο δεν ξεπλένεται με μία παραίτηση

Το θανατηφόρο σκάνδαλο στο Αγρίνιο δεν ξεπλένεται με μία παραίτηση

Παραιτήθηκε, ο διοικητής του νοσοκομείου Αγρινίου Ανδρέας Τσώλης μετά τις καταγγελίες για ποσοστό θνητότητας της τάξης του 100% στις ΜΕΘ κορονοϊού. Στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει πως παραιτείται για «λόγους επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας». Αναλυτικά, ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου αναφέρει: «Λόγοι επαγγελματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας, η οποία βάναυσα ποδοπατήθηκε από τον τηλε-κανιβαλισμό των τελευταίων ημερών… παραιτούμαι και επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου», επεσήμανε.

Ο κ. Τσώλης, που σπούδασε στην Ανωτάτη Βιομηχανική του Πειραιά διοίκηση επιχειρήσεων και λογιστική, δίδασκε και στα ΤΕΙ Αγρινίου, ενώ παράλληλα είχε και λογιστικό γραφείο, έως ότου το 2018 διορίστηκε διοικητής στο νοσοκομείο του Αγρινίου. Η θέση χήρευε, καθώς είχε παραιτηθεί ο προηγούμενος διοικητής, που είχε καταγγείλει ότι το νοσοκομείο δεν έχει καμία στήριξη και δεν γίνονταν προσλήψεις.

Νωρίτερα σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Πάτρα, δήλωσε ότι αναμένει την παραίτηση του διοικητή και ότι αν δεν παραιτηθεί, θα παυθεί την Δευτέρα. Σε ερώτηση σχετικά με το αν θεωρεί ότι ήταν θέμα διοίκησης η υψηλή θνητότητα στις ΜΕΘ του συγκεκριμένου νοσοκομείου, απάντησε: «Πάντα την ευθύνη την φέρει ο επικεφαλής της μονάδας. Θα δούμε τι έχει συμβεί, θα αξιολογήσουμε την κατάσταση, αλλά πρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση για το νοσοκομείο Αγρινίου».

Ο Νεοδημοκράτης βουλευτής της περιοχής και χειρουργός Μάριος Σαλμάς είχε επισκεφθεί χθες το Νοσοκομείο Αγρινίου και μετά από συνάντησή του με τον διοικητή, Ανδρέα Τσώλη,  ζήτησε την άμεση παραίτηση-απομάκρυνση του διοικητή από τη θέση του. Στις δηλώσεις του τόνισε ότι «αυτό που συνέβαινε στις ΜΕΘ του νοσοκομείου δεν είναι φυσιολογικό, καθώς όσοι  μπήκαν στη ΜΕΘ Covid Αγρινίου πέθαναν όλοι… Συγκεκριμένα στη ΜΕΘ Covid νοσηλεύτηκαν μέχρι και σήμερα 39 ασθενείς, οι 38 απεβίωσαν μέσα στη μονάδα και ο ένας αφού μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο. Από τους δύο που νοσηλεύονταν όση ώρα ήμουν εκεί και μιλούσα με τον διοικητή, έχασε τη ζωή του ο ένας. Καλές οι συσκέψεις αλλά κάποια στιγμή αυτό πρέπει να τελειώσει».

Eξ ιδίων τα βέλη

Τα ποσοστά θνητότητας στους νοσηλευόμενους στην κλινική covid είναι επίσης υψηλά, καθώς από τους 580 που χρειάσθηκαν νοσηλεία, έχασαν τη ζωή τους 61. Αθροιζόμενοι με τους υπόλοιπους της ΜΕΘ, έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 100 άνθρωποι. Το ποσοστό θνητότητας στην κλινική αγγίζει στο 17,2 %, που θεωρείται επίσης υψηλό. Ο κ. Σαλμάς θεωρεί ότι έγιναν λάθη από το διοικητή.

«Αυτά τα ποσοστά θνητότητας όφειλαν να προσελκύσουν την προσοχή. Όταν τον ρώτησα αν το αξιολόγησε μου απάντησε “εγώ είμαι λογιστής, δεν έχω γνώση ιατρικής και έπρεπε κάποιος να μου το πει”, παρά το γεγονός ότι ενημερωνόταν καθημερινά για τους θανάτους». Ανέφερε ότι ο κ. Τσώλης έχει διοικητικές και ποινικές ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν από την Εισαγγελία Αγρινίου. «Δεν πρόσεξε ποτέ ότι υπήρχε μεγάλο ποσοστό. Δε ζήτησε τη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου, δε ζήτησε τη γνώμη της διευθύντριας της ιατρικής υπηρεσίας…  Ούτε τη βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων από γειτονικά νοσοκομεία για να έρθουν να συνδράμουν και να προτείνουν λύσεις, δεν ζήτησε βοήθεια από εμάς».

Ο κ. Σαλμάς επεσήμανε ότι και άλλοι διοικητικοί δεν διαχειρίστηκαν σωστά καίρια ζητήματα, όπως το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε. «Παρότι το Νοσοκομείο αυτό φτιάχτηκε με τις καλύτερες προδιαγραφές, είχε την ατυχία να έχει σειρά πολύ κακών διοικήσεων. Εκτιμώ και σέβομαι την προσπάθεια όλου του προσωπικού που συνέβαλε σε αυτή τη “μάχη” όμως κάτι πρέπει να αλλάξει».

Τι ισχυρίζεται η ΠΟΕΔΗΝ

Από την πλευρά της η ΠΟΕΔΗΝ (ομοσπονδία νοσοκομειακών) τονίζει ότι τα ποσοστά θνητότητας είναι πολύ υψηλά σε πολλές ΜΕΘ της χώρας για ποικίλους λόγους. «Όταν οι ΜΕΘ είναι υποστελεχωμένες με ελάχιστο προσωπικό, νέο και ανειδίκευτο, θα έχουν, αναπόφευκτα, υψηλά ποσοστά θνητότητας. Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου δεν είναι η μόνη που έχει υψηλή θνητότητα. Υψηλή θνητότητα για παράδειγμα έχουν οι αυτοσχέδιες ΜΕΘ των νοσοκομείων. Στο Νοσοκομείο Έδεσσας λειτούργησε αυτοσχέδια ΜΕΘ έξι κλινών κορονοϊού με θνητότητα που αγγίζει το 100%», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Ειδικά για το νοσοκομείο Αγρινίου αναφέρει πως «η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγρινίου ήταν δυναμικότητας πέντε κλινών και από τον Οκτώβριο μετατράπηκε σε ΜΕΘ κορονοϊού. Κατέληξαν εκεί περίπου 35 ασθενείς και οι ΜΕΘ αυτές στελεχώθηκαν με ανειδίκευτο προσωπικό. Ο διευθυντής των ΜΕΘ επανειλημμένως ζήτησε τη στελέχωση με έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό. Το αντίθετο έγινε. Μετακινήθηκε έμπειρο προσωπικό και η ΜΕΘ στελεχώθηκε με δύο επικουρικούς γιατρούς και επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό ανειδίκευτο», ανέφερε.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος η θνητότητα στις ΜΕΘ εξαρτάται από το επίπεδο της παρεχομένης νοσηλείας, την έγκαιρη διασωλήνωση ασθενών (προτού η κατάστασή τους δεν είναι πλέον αναστρέψιμη) την έγκαιρη διακομιδή σε ΜΕΘ και όχι την πολυήμερη αναμονή σε λίστα αναμονής, την επιλογή ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια, την δυνατότητα παραμονής σε ΜΕΘ και μετά την αποσωλήνωση για παρακολούθηση κ.λπ. Δεν έχει δηλαδή νόημα η διασωλήνωση όταν πλέον είναι πολύ αργά. Η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγρινίου, επιπλέον, δέχθηκε διασωληνωμένους ασθενείς από τα νοσοκομεία Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας και θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση των ασθενών αυτών προτού διακομισθούν στις ΜΕΘ του Αγρινίου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ η έρευνα θα καταδείξει ως υπεύθυνο το σύστημα υγείας και τις παθογένειες του και όχι τις ευθύνες του διοικητή του οποίου η παραίτηση ουσιαστικά προαναγγέλθηκε από την κυβέρνηση. Η δήλωση του διοικητή (που ανέφερε ο κ. Σαλμάς) «εγώ είμαι λογιστής, δεν έχω γνώση ιατρικής», είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατούσε στο νοσοκομείο, εν μέσω μιας μεγάλης υγειονομικής κρίσης. Ο διοικητής υπέβαλε παραίτηση όχι γιατί δεν γνώριζε και αδυνατούσε να διαχειριστεί μία πρωτοφανή υγειονομική κατάσταση, αλλά όταν βρέθηκε ενώπιον τετελεσμένων γεγονότων. Πέρα από τις παθογένειες και τις ελλείψεις του συστήματος υγείας, υπάρχει ζήτημα αν ο ένας διοικητής νοσοκομείου θεωρεί πως μπορεί “απλώς να διοικεί” σε συνθήκες πανδημίας…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι