ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τορπίλη για τον τουρισμό της Νότιας Ευρώπης η μετάλλαξη Δέλτα

Τορπίλη για τον τουρισμό της Νότιας Ευρώπης η μετάλλαξη Δέλτα

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που ακόμα και η ΕΕ αφήνει στην άκρη τις πολιτικές και άλλες έριδες. Η πανδημία, η μετάλλαξη Δέλτα και η απειλή ενός τέταρτου κύματος δεν κάνoυν όμως διακρίσεις στις εποχές. Έτσι, ακόμα και εν μέσω θέρους, ένας “πόλεμος” μαίνεται στο εσωτερικό της Γηραιάς Ηπείρου. Η Νότια και η Βόρεια Ευρώπη βρίσκονται για άλλη μία φορά σε αντίπαλα στρατόπεδα και ο λόγος δεν είναι άλλος από τον τουρισμό.

Μέχρι πρότινος, το ερώτημα που πλανιόταν ήταν το εξής: Η Νότια Ευρώπη χρειάζεται τους τουρίστες, αλλά είναι έτοιμοι οι τουρίστες να επιστρέψουν στη Νότια Ευρώπη για τις παραδοσιακές καλοκαιρινές διακοπές τους; Παρά τις δυσκολίες και την αναμονή, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, αλλά και η Ιταλία δεν έχουν άλλη επιλογή από το να διασώσουν, έστω και στοιχειωδώς, τη φετινή περίοδο. Η τουριστική τους βιομηχανία επλήγη βαθιά το 2020 και δεν θα αντέξει ένα δεύτερο χαμένο καλοκαίρι.

Αυτά σε ό,τι αφορά την αδήριτη οικονομική σκοπιμότητα. Από την άλλη πλευρά, όμως, καιροφυλακτεί η μετάλλαξη Δελτα, η οποία άλλαξε το κλίμα. Ενώ όλα έδειχναν ότι στη φετινή περίοδο θα είχαμε μία δυναμική ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας λειτουργεί σαν τροχοπέδη.

Η μετάλλαξη Δέλτα έκανε την ανατροπή 

Ωστόσο, την ώρα που οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, μετά από διαδοχικά καταθλιπτικά lockdown , ανυπομονούσαν να απελευθερωθούν στις καλοκαιρινές διακοπές τους, η μετάλλαξη Δέλτα λειτουργεί σαν ένα απειλητικό νέφος που έχει κόψει σε πολλούς την όρεξη. Κάπως έτσι έχουμε καταλήξει σε μία ισορροπία τρόμου.

Οι χώρες του Βορρά, με πρώτη τη Γερμανία, επέδειξαν ιδιαίτερη αυστηρότητα σε ένα ζήτημα, για το οποίο τον λογαριασμό πληρώνουν άλλοι. Στο όνομα της υγειονομικής ασφάλειας επιβάλλουν μέτρα στην είσοδο τουριστών στην ΕΕ, τα οποία στην πραγματικότητα λειτουργούν αποτρεπτικά και οπωσδήποτε πλήττουν τις νοτιοευρωπαϊκές οικονομίες.

Η πρώτη και καθοριστική μάχη δόθηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Η καγκελάριος Μέρκελ απαίτησε συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ για την είσοδο σε κράτη-μέλη τουριστών από τρίτες χώρες με υψηλά επίπεδα κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία  εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία. Υπό τη γερμανική πίεση, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Μάλτα αναγκάστηκαν να θέσουν περιορισμούς για τους Βρετανούς τουρίστες, αλλά και για τους Ρώσους.

Φρένο από τη Μέρκελ

Όλες οι χώρες-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου είχαν άρει τους περιορισμούς από την αρχή της σεζόν για όσους είχαν εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο, σε μια προσπάθεια να διασώσουν την τουριστική τους βιομηχανία, διατηρώντας ταυτόχρονα και ένα επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας. Αλλά ο γαλλογερμανικός άξονας, επικαλούμενος τη μετάλλαξη Δέλτα, έβαλε φρένο στις προσδοκίες.

Αμερικανικά δημοσιεύματα αναφέρονται στις ευρωπαϊκές αυτές κόντρες με φόντο τον τουρισμό. Κάνουν λόγο για διφορούμενα μηνύματα των ευρωπαϊκών χωρών στους τουρίστες που βλέπουν τα πάντα να αλλάζουν κάθε ημέρα που περνάει. Σε ένα ήδη ανασφαλές περιβάλλον, οι απανωτές αλλαγές λειτουργούν ανασταλτικά. Οι τουρίστες ήλπιζαν να απολαύσουν κάποιου είδους ελευθερία μετά από σχεδόν δυο χρόνια περιορισμών. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά.

Οι επισκέπτες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα συνοθύλευμα κανονισμών εισόδου στην ΕΕ. Οι διαφορετικές ζώνες που ισχύουν στη Γαλλια, τα αρνητικά τεστ, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι μόνο κάποια από αυτά. Όπως συνήθως συμβαίνει, και σ’ αυτή την ενδοευρωπαϊκή κόντρα, ο Βορράς εξασφάλισε τη μερίδα του λέοντος σε βάρος του Νότου. Το μόνο αντίδωρο της Μέρκελ είναι ότι μετά την επίσκεψή της στο Λονδίνο, φαίνεται ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τους Βρετανούς τουρίστες. Όσο για τους Ρώσους, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα, αυτοί, ακόμη και αν είναι εμβολιασμένοι με το Σπούτνικ, θα πρέπει να υποστούν διπλό τεστ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι