ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τρέχει η Πολιτική Προστασία να πάρει μέτρα για την κακοκαιρία Elias

Τρέχει η Πολιτική Προστασία να πάρει μέτρα για την κακοκαιρία Elias

Σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αναβάθμισε η ΕΜΥ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που είχε εκδώσει, με βάση πλέον τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας που θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, πήρε την ονομασία Elias.

Σήμερα Δευτέρα, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και στην κεντρική Στερεά. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.

Την Τετάρτη σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, στην ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στον νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Την Πέμπτη σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Εως το μεσημέρι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, στη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια και στα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/EAA, ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα που θα αποκοπεί από την ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη), σε συνδυασμό με χαμηλές πιέσεις στην επιφάνεια, θα προκαλέσουν νέο κύμα κακοκαιρίας από τη Δευτέρα 25/09/2023 έως τουλάχιστον και την Πέμπτη 28/09/2023. Μπορείτε να δείτε την πορεία της κακοκαιρίας Elias στο site του meteo: https://www.meteo.gr/windhd/rain/GRC.mp4?v=0.842127960118

Στο συντονιστικό της Λάρισας ο Κικίλιας

Στη Λάρισα βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός μόλις έφτασε πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο των οδηγιών που δόθηκαν για τα προπαρασκευαστικά έργα ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας, ελήφθη η απόφαση τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων- που διέθεσαν τέσσερις πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα- να συνεχίσουν ακόμα και τη νύχτα τις εργασίες στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

Έκτακτα μέτρα στη Θεσσαλία

Κλειστά έως και την Τετάρτη θα παραμείνουν τα σχολεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας την Κυριακή. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεκπαίδευσης. «Λόγω του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη Θεσσαλία τις επόμενες ημέρες, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ενημερώνει ότι οι δημοτικές Αρχές της Περιφέρειας, ύστερα από την συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, θα αναστείλουν έως και την Τετάρτη 27/9 τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από αύριο το πρωί μέσω τηλεκπαίδευσης. Εξαιρούνται τα σχολεία των Δήμων/Περιοχών Παλαμά, Φαρκαδόνας, Μεγάλων Καλυβίων, Φαλάνης, εργατικών κατοικιών Γιάννουλης, Αρμενίου και Κυψέλης όπου οι συνθήκες δεν συμβάλλουν, προς το παρόν, στην ψηφιακή επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών. Αναφορικά με τις περιοχές που εξαιρούνται, υπογραμμίζουμε ότι η αξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στη Θεσσαλία θα είναι συνεχής και θα ανανεώνεται διαρκώς».

Για τις δημόσιες υπηρεσίες αποφασίστηκε, στη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, να μη λειτουργήσουν κατά περίπτωση. Ενόψει των επικείμενων βροχοπτώσεων στις ήδη επιβαρυμένες περιοχές, ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ ταυτόχρονα συνεργεία της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν καθαρισμούς (ποταμοί, ρέματα, φρεάτια) και εργάζονται για την αποκατάσταση των αναχωμάτων.

Από το Πυροσβεστικό Σώμα ήδη βρίσκονται στην περιοχή και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα και έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης: στη Λάρισα (Λίμνη Κάρλα), στον Κόμβο Δέλτα (κομβικό σημείο στο οδικό δίκτυο για Τρίκαλα, Καρδίτσα και Σοφάδες) και στον κόμβο Προαστίου. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι επίσης σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1.639 αστυνομικούς και 766 οχήματα.

Σήμα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας με το οποίο νευραλγικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες διαθέτουν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό και μέσα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τίθενται σε υψηλή ετοιμότητα, εστάλη το πρωί της Κυριακής ενόψει της επιδείνωσης του καιρού που αναμένεται από σήμερα Δευτέρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι