Τριπλασιάσθηκαν τα κρούσματα – Εμβολιασμένοι ή με τεστ στα νησιά
01/07/2021Μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού έκανε την εμφάνιση της στην χώρα μας. Πρόκειται για την κολομβιανή μετάλλαξη ή στέλεχος “Κάπα”, που εντοπίστηκε στην Πάτρα. Το περιστατικό προκαλεί ανησυχία, λόγω της μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων, αλλά και της ενδεχόμενης ανθεκτικότητας τους έναντι των εμβολιασμών. Την ίδια στιγμή σημειώνεται σταδιακή αύξηση στα κρούσματα εδώ και λίγες μέρες, όπως και μικρή αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Μέσα σε 10 μέρες τα κρούσματα υπερτριπλασιάσθηκαν (από 209 στα 761) και αυτό αποδίδεται στην μετάλλαξη του στελέχους Δέλτα και στην κατάργηση της μάσκας. Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε, για να μειωθούν τα κρούσματα, στα νησιά Έλληνες και τουρίστες να ταξιδεύουν από τις 5 Ιουλίου μόνο με πιστοποιητικό κορονοϊού. Για τις άλλες μετακινήσεις (λεωφορεία και τρένα), το θέμα μελετάται.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε οι μετακινήσεις με δημόσια μέσα μεταφοράς να γίνονται με πιστοποιητικό από την Δευτέρα 5/7 και το μέτρο κατ’ αρχήν θα ισχύσει για τα νησιά. Θα απαιτείται για ενήλικες δηλαδή πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού, ή rapid test 48 ωρών ή μοριακός έλεγχος των τελευταίων 72 ωρών. Στην επιστροφή από τα νησιά απευθύνεται «ισχυρή σύσταση» για διενέργεια self test για όσους είναι άνω των 12 ετών. Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα. Επίσης εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που μετακινούνται μεταξύ κοντινών νησιών, που θα συνεχίσουν να κάνουν ένα self test την εβδομάδα.
Για τα λεωφορεία και τα τρένα η πρόταση «αξιολογείται από την κυβέρνηση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Η πρόταση να ισχύσει και στα ΚΤΕΛ το πιστοποιητικό, προσκρούει ουσιαστικά στο πρακτικό σκέλος, δεν μπορεί να σκανάρεται το πιστοποιητικό σε κάθε στάση λεωφορείου. Η επιδημιολογική κατάσταση παρουσιάζει μια επιβάρυνση που διαφαίνεται αχνά στα νοσοκομεία.
Τι συνέβη με την βρετανική μετάλλαξη
Οι εισαγωγές σε αυτά δεν αυξάνουν αυτομάτως όταν αρχίζει η έξαρση, αλλά λίγες μέρες μετά, οπότε είναι νωρίς για να εξάγει κάποιος συμπέρασμα για το κατά πόσον η “Δέλτα” είναι παρούσα στην Αττική ή αν η κατάργηση της μάσκας φέρνει νέο κύμα. Οι εισαγωγές στην έξαρση ήταν εφιαλτικές (500 νέοι ασθενείς την ημέρα). Όμως, παρότι οι χτεσινές ήταν μόλις 37, έδειξαν αύξηση 12% σε σύγκριση με τις προχτεσινές, μετά από μια σταθερή πτωτική πορεία δύο μηνών. Οι σημερινές έδειξαν επιπλέον αύξηση 2,7%.
Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική μετάλλαξη ή Άλφα, όπως πλέον ονομάζεται για να μη στιγματίζονται κράτη, κυριάρχησε στην Ελλάδα μέσα σε ένα μήνα αφ’ ότου πρωτοεμφανίσθηκε και ενώ είχαν καταγραφεί ελάχιστα κρούσματά της στην Κρήτη και στην Θεσσαλονίκη (όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα και με την Δέλτα στην Κρήτη και την Αττική). Ενώ ουσιαστικά η βρετανική μετάλλαξη είχε αρχίσει να εξαπλώνεται, εμείς στις 15 Ιανουαρίου βλέπαμε ειδήσεις με τίτλο «Βρέθηκε κρούσμα της βρετανικής μετάλλαξης στο Ηράκλειο».
Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, δηλαδή στις 21 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκαν οκτώ κρούσματα στην Κρήτη και 32 σε όλη την Ελλάδα. Σε δέκα μέρες ανακοινώθηκαν 173. Τον Φλεβάρη το 80% των λοιμώξεων ήταν πλέον από τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία είχε ήδη διαδοθεί όταν εμείς καθόμασταν και μετρούσαμε τα υποτιθέμενα “μεμονωμένα” κρούσματα σε Πάτρα και Αθήνα και οι ειδικοί έψαχναν όσους είχαν επαφή με τουρίστες, παρότι η μετάλλαξη πλέον είχε μεταπηδήσει στην κοινότητα. Μέσα σε δέκα μέρες τα 400 κρούσματα στην Αττική είχαν γίνει τότε 1.500 και σε ένα μήνα 4.300. Οι θάνατοι διπλασιάσθηκαν μέσα σε ένα μήνα και τριπλασιάσθηκαν μέσα σε δυο μήνες. Ασφαλώς τώρα, με καλυμμένο εμβολιαστικά το 60% των ευπαθών, δεν αναμένεται η ίδια εικόνα ούτε με την μετάλλαξη Δέλτα.
Οι απαντήσεις Χαρδαλιά
Εν τω μεταξύ έγινε πορτοκαλί η Μύκονος λόγω αυξημένων κρουσμάτων, ενώ απεναντίας η Λάρισα, η Εύβοια και η δυτική Αττική πήραν “προαγωγή” από το πορτοκαλί στο κίτρινο. Η Κέρκυρα, Δράμα, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα και η Ημαθία, έγιναν πράσινες. Απόψε ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα των μικτών και αμιγών κέντρων ψυχαγωγίας, όπου τίθεται θέμα μετάθεσης ευθυνών στον επιχειρηματία και άλλα ζητήματα.
Στο θέμα του πώς θεωρείται αμιγές ένα εστιατόριο όταν οι εργαζόμενοί του δεν είναι εμβολιασμένοι και απεναντίας απαιτείται να είναι εμβολιασμένοι οι πελάτες, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι ο πελάτης πάει εκεί για να ψυχαγωγηθεί, ενώ ο σερβιτόρος ή ο μάγειρας βρίσκεται εκεί για εργασιακούς λόγους. Επίσης οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε εβδομαδιαία self test και πρέπει να φορούν γάντια και μάσκες, ενώ οι πελάτες όχι.
Για το θέμα της μετάθεσης ευθυνών απάντησε ότι η πολιτεία κάνει το χρέος της και πρέπει και οι επιχειρηματίες να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί. «Δεν μετακυλίεται η ευθύνη, αλλά κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα και είναι προς όφελος και των επιχειρηματιών να συμβάλουν σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια για να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιασθούν».
Στο ερώτημα γιατί δεν θα γίνονται δεκτά τα self test και θα απαιτείται rapid test απάντησε ότι «πρέπει να βεβαιώνεται το αληθές της δήλωσης από ανεξάρτητο τρίτο, καθώς πρόκειται για μη ουσιώδη δραστηριότητα, άρα ο κίνδυνος ψευδούς δήλωσης είναι πιο αυξημένος». Για το γεγονός ότι θα χωρίζονται οικογένειες και παρέες (με τους μισούς εμβολιασμένους), απάντησε ότι «η ψυχαγωγία συνδέεται με αυξημένη κινητικότητα και θα είναι όντως πιο εύκολη για τους εμβολιασμένους και πιο δύσκολη για τους ανεμβολίαστους πολίτες. Θα μπορούν πάντως οι συντροφιές να μεταβαίνουν μαζί σε μικτούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας».