ΑΠΟΨΗ

Βία, κοινωνικές ανισότητες και εισαγόμενο χρήμα

Βία, κοινωνικές ανισότητες και εισαγόμενο χρήμα, Κώστας Βενιζέλος

Πονάει χέρι, κόβει χέρι. Η γνωστή συνταγή της απόλυτης αδυναμίας διάγνωσης και υιοθέτησης σωστής θεραπείας. Γινόμαστε μάρτυρες, για άλλη μια φορά, επεισοδίων στα γήπεδα και η πρώτη αντίδραση από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, ήταν πως σε συνεννόηση με την ΚΟΠ θα επανεξετάσει το θέμα της απαγόρευσης μετακίνησης φιλάθλων για συγκεκριμένες ομάδες ή και συγκεκριμένους αγώνες.

Έσπευσε δε να αναφέρει πως το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακίνησης δεν είναι αδυναμία της Αστυνομίας, αλλά χρήση των προνοιών της νομοθεσίας. «Αν αυτό πρέπει να γίνει για να προστατεύσουμε ζωές, αυτό θα εισηγηθούμε», είπε. Και σε αυτό που θα συμφωνήσουν όλοι μαζί του, είναι η προστασία των ανθρώπων, να προστατευθούν ζωές μέσα από μέτρα, που θα τύχουν μελέτης και επεξεργασίας.

Σε σχέση με τα πρόσφατα επεισόδια -που δεν είναι η εξαίρεση- δεν φαίνεται να ασχολήθηκαν αρμόδιοι και μη για το γεγονός ότι στο γήπεδο πέρασε ένα ολόκληρο «οπλοστάσιο». Σημειώνεται πως δεν είναι ευθύνη της Αστυνομίας ο έλεγχος όσων θα εισέλθουν στο γήπεδο, αλλά αυτό μπορεί να αλλάζει αναλόγως της κρισιμότητας της ποδοσφαιρικής ή άλλης αναμέτρησης. Δεν είναι άλλοθι για κανένα επειδή -κάποια στιγμή- έχει γίνει μια άλλη ρύθμιση αναφορικά με τους ελέγχους. Εάν λύνεται το πρόβλημα με τη μερική απαγόρευση οπαδών τότε να είναι και έτοιμοι να διαχειριστούν και την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου. Όπως έγινε και με την κάρτα οπαδού, που υιοθετήθηκε και εφαρμόσθηκε χωρίς να υπάρχουν υποδομές και εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν αποδίδει.

Είναι ξεκάθαρο πως η ασφάλεια είναι πρωτίστως ευθύνη του κράτους. Οι επιτηρητές που εργάζονται για ένα μεροκάματο, έχουν όρια και αρμοδιότητες. Αυτοί που πληρώνονται με την ώρα, δεν μπορεί να έχουν και ευθύνη να αντιμετωπίσουν τρελαμένους που κουβαλούν σιδερογροθιές και μαχαίρια.

Βία στα γήπεδα

Το θέμα της βίας στα γήπεδα δεν είναι σημερινό. Και δεν χρειάζονται να γίνουν κοινωνιολογικές αναλύσεις και να επιστρατευθούν ειδικοί για να εξηγήσουν το φαινόμενο. Αυτά τα ακούμε, συνήθως, μετά από επεισόδια. Καλό θα ήταν, βέβαια, τα επεισόδια να συνδεθούν και με φαινόμενα βίας σε σχολεία. Τα σχολεία μετατρέπονται σε πεδία χουλιγκανισμού και την τελευταία περίοδο καταγράφεται μια έξαρση. Δεν έχει αυτή η βία ποδοσφαιρικό χρώμα, αλλά οι συμπεριφορές είναι οι ίδιες. Η βία έχει σχέση με τις κοινωνικές πραγματικότητες, τη διεύρυνση των κοινωνικών προβλημάτων και διαφορών. Η βία είναι και αποτέλεσμα των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ένα άλλο στοιχείο είναι πως το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Έχει περάσει σε μια φάση εμπορευματοποίησης, συντηρώντας  και αυξάνοντας, ωστόσο, τον φανατισμό, που ενίοτε τροφοδοτεί τη βία. Από ποιους ελέγχεται σήμερα το ποδόσφαιρο παγκόσμια; Υπάρχουν περιπτώσεις που συνδέεται ο έλεγχος με «εισαγόμενο» χρήμα (πρόσφατο φαινόμενο και στην Κύπρο), ακόμη και με σχέσεις με τον υπόκοσμο. Αυτά συνιστούν «πιστοποιητικά» διαφθοράς. Όλα αυτά μένουν να διερευνηθούν, εάν τα αρμόδια όργανα στην Κύπρο, έχουν την πρόθεση και πρωτίστως τη διάθεση να φθάσουν μέχρι τέλους.

Το ποδόσφαιρο ως ένα μαζικό άθλημα, θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες και γεγονότα, να δημιουργήσει ένα αξιακό σύστημα. Αυτό, όμως, φαντάζει μακρινό και ρομαντικό σήμερα. Αυτό που γίνεται, πέραν της εμπορευματοποίησης και της μετατροπής του σε αγωγό ροής χρημάτων, το ποδόσφαιρο χρησιμοποιείται ενίοτε ως όχημα απροσανατολισμού την ώρα που οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν, κυριολεκτικά, θέμα επιβίωσης. Τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα «κρύβονται» όπως ο παικταράς το κάνει με την μπάλα από τους αντιπάλους.

Η λύση σε όλα αυτά -περιλαμβανομένου του επείγοντος να αντιμετωπιστεί η βία- αφορούν νοοτροπίες, συμπεριφορές, που δεν μπορούν να τύχουν διαχείρισης με εξαγγελίες μιας χρήσης. Είναι, πέραν όλων των άλλων, θέμα βαθιά κοινωνικό και μέρος των προβλημάτων ανισότητας και επιβίωσης.

ΣΗΜ: Θα στείλει επιστολή ο Νίκος Αναστασιάδης στον Αβέρωφ Νεοφύτου για να του απαντήσει για τις… σκιές. Είναι όπως η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι; Ποιους ενδιαφέρει;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι