ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βρετανική σφαλιάρα στον ευρωπαϊκό Νότο

Βρετανική σφαλιάρα στον ευρωπαϊκό Νότο

Δεν εντάχθηκε ούτε σήμερα τελικά στην “πράσινη λίστα” της Βρετανίας η Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα απόψε από τους Βρετανούς, που αφαίρεσαν μάλιστα και την Πορτογαλία από τις χώρες με αποδεκτό ιικό φορτίο (την είχαν εντάξει στις χώρες μικρού κινδύνου κατά την προηγούμενη αναθεώρηση, ξεσηκώνοντας “γκρίνιες” από Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρο). Η επόμενη αναθεώρηση θα γίνει τέλη Ιουνίου.

Η απόφαση της Βρετανίας ήταν πάντως αναμενόμενη (για την παραμονή Ελλάδας και Ισπανίας στο “πορτοκαλί”) ενώ υπήρχαν πληροφορίες από προχθές ότι θα αφαιρείτο η Πορτογαλία, παρά το γεγονός ότι ήδη οι Βρετανοί έκαναν σωρηδόν κρατήσεις για το κράτος της Ιβηρικής, υπολογίζοντας πως θα γλίτωναν την καράντινα γυρνώντας στην πατρίδα τους. Η Πορτογαλία εν τω μεταξύ δεν παρουσιάζει κάποια δραματική επιδείνωση.

Δεν αποκλείεται η απόφαση των Βρετανών να οφείλεται σε πολιτικούς λόγους, για να μην φανεί ότι μεροληπτεί υπέρ της. Συγκεκριμένα, η χώρα μείωσε τα κρούσματά της από 16.000 τον Ιανουάριο στα 180 τον Μάιο (οπότε και μπήκε στην πράσινη λίστα των Βρετανών). Τώρα οι Βρετανοί επικαλούνται ότι τα κρούσματα προχτές έφθασαν εκεί τα 700 και πως, λόγω των σχέσεων της Πορτογαλίας με την λατινική Αμερική, είναι εκτεθειμένη και στο στέλεχος της Βραζιλίας.

Η Ελλάδα πιέζει εδώ και δύο μήνες να μπουν στην πράσινη λίστα τα νησιά της. Όμως οι Βρετανοί δεν μπορούν να εξαιρέσουν ένα νησί από τη χώρα στην οποία ανήκει, θεωρώντας πως άπαξ και ένας υπήκοος της Βρετανίας επισκεφθεί ένα ελληνικό νησάκι, μπορεί κάλλιστα να πεταχτεί με το καράβι στην Αθήνα να δει και την Ακρόπολη, εν συνεχεία να επιστρέψει στο “πράσινο νησί” και από εκεί να γυρίσει στην πατρίδα του, χωρίς να δηλώσει ότι πέρασε από “πορτοκαλί” περιοχές.

Και η Ισπανία πίεζε πολύ να μπουν στην πράσινη λίστα τα νησιά της και έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι ειδικά από τους Βρετανούς πολίτες δεν θα ζητάει ούτε καν τεστ PCR κατά την άφιξή τους στη χώρα. Όμως παρά το “σκόντο” που τους έκανε, το βρετανικό υπουργείο Υγείας δεν κάμφθηκε διόλου και την διατήρησε (μετά των νήσων της) στο “πορτοκαλί”. Οικονομικοί παράγοντες πίεζαν για την επανεξέταση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και δυσαρεστήθηκαν πολύ με την αφαίρεση ακόμα και της Πορτογαλίας, θεωρώντας την απόφαση αυτή μέγα πλήγμα για τις τουριστικές και αεροπορικές εταιρείες.

Γκρίνια από τον τουριστικό κλάδο

Η Πορτογαλία ήταν από τις λίγες χώρες που κατάφεραν να μπουν στην πράσινη λίστα, με αποτέλεσμα αρκετοί Βρετανοί να σπεύσουν να κλείσουν τουριστικά πακέτα. Οι πράκτορες μάλιστα προσέφεραν πακέτα μια εβδομάδας στην Πορτογαλία προς μόλις 220 ευρώ. Είχαν δε κλείσει 345.000 θέσεις σε 1.800 πτήσεις προς Πορτογαλία μέσα στον Ιούνιο. Η βρετανική αεροπορική εταιρεία EasyJet χαρακτήρισε «τεράστιο πλήγμα» την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι με αυτούς τους κυβερνητικούς χειρισμούς κανένας αερομεταφορέας δεν μπορεί να προγραμματίσει δρομολόγια.

Παρότι οι ιδιωτικές εταιρείες διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις που αφορούν στην υγεία των πολιτών, οι Βρετανοί στάθμισαν τον κίνδυνο των νέων μεταλλάξεων, για τις οποίες πολύ λίγα γνωρίζει η διεθνής επιστημονική κοινότητα. Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Bloomberg τα βάζει επίσης με τη βρετανική κυβέρνηση για το «καίριο πλήγμα που καταφέρει στην αεροπλοΐα και στον τουρισμό», όμως εδώ και 20 μέρες το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει διπλασιασμό των κρουσμάτων του και νέες μεταλλάξεις. Ενώ δηλαδή τα κρούσματα είχαν μειωθεί στα 1.000 την ημέρα, από τα μέσα Μαΐου άρχισαν να ανεβαίνουν και έφθασαν τα 4.000.

Το “πορτοκαλί” σημαίνει ότι όποιος επισκέπτεται τις συγκεκριμένες χώρες θα πρέπει να μένει κατά την επιστροφή του σε δεκαήμερη καραντίνα και να πληρώσει από την τσέπη του τρία τεστ (αν πάει σε “κόκκινη” χώρα όπως η Τουρκία, πληρώνει και το ξενοδοχείο καραντίνας κατά την επιστροφή στην πατρίδα του, γιατί δεν επιτρέπεται η κατ΄ οίκον καραντίνα). Το ποσό είναι  ιδιαίτερα υπολογίσιμο για τις βρετανικές οικογένειες. Η καραντίνα επιπλέον δεν τους στερεί μόνον την κοινωνική ζωή, αλλά οι εργαζόμενοι θα πρέπει να απολογηθούν και στους εργοδότες τους για δέκα ημέρες άδειας που δεν δικαιούνται, καθώς ήταν επιλογή τους οι διακοπές σε “επικίνδυνη χώρα”.

Οι Βρετανοί, παρά τις ισχυρές πιέσεις, απαντούν ότι θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν την εξάπλωση του ινδικού στελέχους στη χώρα τους και αναφέρουν επίσης νέες μεταλλάξεις από το Νεπάλ και άλλες χώρες, εν δυνάμει επικίνδυνες παρά τους εμβολιασμούς. «Προτεραιότητά μας είναι η υγεία του βρετανικού λαού», λένε. Όσο για την Πορτογαλία, υποστηρίζουν ότι τα κρούσματα μοιάζουν λίγα, όμως παρουσιάζεται εκεί μία αύξηση κρουσμάτων της τάξης του 42% σε σύγκριση με την προηγούμενη αναθεώρηση. Αφήνουν δε περιθώριο έως τις 8 Ιουνίου, όσους έχουν ήδη πάει εκεί, να επιστρέψουν εγκαίρως για να γλιτώσουν την καραντίνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx