Ξεχασμένοι οι φρουροί του Έβρου – Μετέωρο το καθεστώς των καλυβών

Ξεχασμένοι οι φρουροί του Έβρου – Μετέωρο το καθεστώς των καλυβών, Μελαχροινή Μαρτίδου

«…Είμαστε στον Έβρο περιφρουρούμε την πατρίδα μας, τις προαιώνιες αξίες για ελευθερία, δημοκρατία, ανθρωπιά. Έχουμε αποθέματα, αντοχές, πίστη, θέληση για προσφορά ως ακοίμητοι φρουροί στο πιο νευραλγικό κομμάτι των ελληνοτουρκικών συνόρων στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου στο δέλτα του ποταμού εκεί που κάποιοι στήνουν περάσματα και απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση καθημερινά».

Αυτά τα λόγια με σπινθηρίζοντα βλέμματα από ανθρώπους του καθημερινού μόχθου ακούει ο επισκέπτης στον πιο σημαντικό υγροβιότοπο του ελληνικού χώρου εκεί που οι καλυβιέρηδες, οι βαρκάρηδες με τις πλάβες τους στα γεγονότα του Μαρτίου ιδιαίτερα αλλά και κάθε μέρα του έτους είναι το μάτι και το αφτί των εντεταλμένων με την φρούρηση των συνόρων αρχών. Του Στρατού, της συνοριοφυλακής, του λιμενικού, της αστυνομίας.

Οι λαμαρινένιες καλύβες με την γαλανόλευκη να κυματίζει υποδηλώνουν την παρουσία των κατοίκων με ψυχή, με λεβεντιά, με τόλμη και αλτρουισμό που το δείξανε στις δύσκολες μέρες της επιχείρησης Ερντογάν να στείλει χιλιάδες μετανάστες σε μα αποτυχημένη προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Αποδείχθηκε όμως περίτρανα ότι “Ο Έβρος δεν πέφτει” γιατί έχει ανθρώπους με αυταπάρνηση, αυθεντικούς ευπατρίδηδες, σκληραγωγημένους αλλά και ευσυγκίνητους, δοτικούς αλλά και έτοιμους να θυσιαστούν!

Γελοιοποιήθηκε το στημένο σκηνικό, αλλά και η πολιτεία αντέδρασε ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά της και προχώρησε στην κατασκευή φράχτη που είναι σε εξέλιξη, στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού συνοριοφυλάκων, στην ενεργοποίηση της frontex στην δημοσιοποίηση των υπονομευτικών κινήσεων των γειτόνων μας, στην ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Η παρουσία των καλυβιέρηδων αποδείχθηκε όχι απλά πολύτιμη αλλά απαραίτητη για εθνικούς λόγους. Αλλά το θέμα νομιμοποίησης της παρουσίας τους που έχει αναγνωρισθεί από όλες τις προγενέστερες και την νυν κυβέρνηση πάλι κόλλησε γιατί σ΄αυτή την χώρα ξεχνάμε ή αλλάζουμε προτεραιότητες μόλις περάσει η αναμπουμπούλα.

Ο δραστήριος πρόεδρος του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα των Φερών Πάρης Παπαδάκης με επιστολή του επανέρχεται θυμίζοντας το χρέος της πολιτείας να ολοκληρώσει την βούλησή της και να σταματήσει ο βραχνάς της κατεδάφισης των υφιστάμενων λαμαρινένιων καλυβών που αντέχουν εκεί δεκαετίες υποδηλώνοντας την ελληνική παρουσία.

Η επιστολή από τον Έβρο

Η επιστολή συνοπτικά περιγράφει τις ενέργειες που έγιναν και την αναμενόμενη εξέλιξη ξεκαθαρίζοντας ότι «Αποδείχθηκε περίτρανα, με πράξεις πλέον και όχι με λόγια οι μείζονος, εθνικής σημασίας λόγοι που διαδραματίζουν οι καλύβες μας στον συγκεκριμένο χώρο, όπου με την παρουσία μας σε συνδυασμό με την συγκροτημένη επιχειρησιακή ικανότητα των κρατικών αρχών (αστυνομία, στρατό, λιμενικό) διατηρήσαμε τον Έβρο όρθιο στα κακόβουλα σχέδια των Τούρκων, και το σύνθημα “Ο Έβρος δεν πέφτει” να κάνει τον γύρο του κόσμου.

Την συμβολή και το έργο μας στο Έθνος, αναγνώρισε δημόσια και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριακός Μητσοτάκης, όταν επισκέφθηκε την περιοχή στις 4 Μαρτίου 2020. Γνωρίζετε ότι πάντα παλεύαμε για την επίλυση του προβλήματος μας, και σε καμία περίπτωση το αίτημα μας περί νομιμοποίησης των καλυβών δεν είναι όψιμο. Δεν ζητάμε ανταποδοτικότητα για την επαγρύπνηση και την συμβολή μας στην πάταξη της καθοδηγούμενης από τους Τούρκους, μαζικής εισβολής.

Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με ή χωρίς καλύβες όποτε μας ζητηθεί για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της περιοχής Δέλτα του Έβρου, διότι για εμάς « ΠΑΤΡΙΔΑ » δεν είναι πολιτικά πρόσωπα που εναλλάσσονται, ούτε πολιτικά κόμματα και χρώματα, είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας, οι αγώνες και το αίμα των ηρώων μας, είναι οι οικογένειες μας, είναι το ευλογημένο χώμα που πατάμε.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, σας ζητάμε να ενσκήψετε στο πρόβλημα, να επιλύσετε άμεσα το ζήτημα, στα πλαίσια του άρθρου 122 του ν. 4495/2017 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 56 του ν. 4643/2019, να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που έχουν γίνει, πριν την εκπνοή της προθεσμίας αναστολής κατεδαφίσεων».

Η επίλυση είναι επιβεβλημένη

Το ενδιαφέρον έχουν δείξει τοπικοί βουλευτές του Έβρου χθες έγινε και συνάντηση του Δ.Σ. του συλλόγου με τον κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη για το θέμα ώστε να ενεργοποιηθεί ο σχετικός μηχανισμός που είναι εντεταλμένος για τις μελέτες και τις σχετικές ενέργειες τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας. Η επίλυση είναι επιβεβλημένη σε σχέση με την έκδοση του αναμενόμενου ρυθμιστικού Προεδρικού Διατάγματος.

«Συνάμα -τόνισε ο κ. Δημοσχάκης-, έγινε αναφορά και στο ζήτημα των δασικών χαρτών η δημοσίευση των οποίων αναμένεται προσεχώς και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει την περιοχή του Δέλτα ενώ εξεφρασε την κοινή συναντίληψη ότι οι Καλύβες στο Δέλτα του Έβρου, ενισχύουν τη συνοριακή ύπαιθρο της νευραλγικής περιοχής». Εν αναμονή των απαιτούμενων ενεργειών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι