ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξορκίζει το lockdown η κυβέρνηση

Ξορκίζει το lockdown η κυβέρνηση

H αύξηση των κρουσμάτων και τα ολικά lockdown (Ολλανδία, Λετονία) ή τα μερικά  (Αυστρία), προκαλούν προβληματισμό κατά πόσον οδηγούμαστε σε παρόμοιες λύσεις και στην χώρα μας. Η ανακοίνωση πάντως του νέου lockdown στην Ολλανδία δεν ήρθε χωρίς αντιδράσεις στην με σοβαρά επεισόδια να σημειώνονται χτες.

Στην βορειοανατολική Αυστρία και στο Σάλτσμπουργκ, από αύριο οι ανεμβολίαστοι θα κυκλοφορούν με SMS, ενώ στην Ολλανδία αποφασίστηκε να κλείνουν στα πάντα στις 6 μ.μ. εκτός από τα σούπερ μάρκετ και την εστίαση που θα κλείνουν στις 8 μ.μ. Στη Γερμανία, στο Βερολίνο ειδικότερα, δεν γίνονται δεκτά πλέον ούτε τα αρνητικά rapid test από ανεμβολίαστους στην εστίαση, η οποία λειτουργεί μόνο για εμβολιασμένους και πρόσφατα νοσήσαντες, κάτι που προς το παρόν δεν ισχύει σε όλη τη χώρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, φιλοξενούμενος στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, είπε ότι δεν θεωρεί πως θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα σε αυτή τη φάση, αλλά ούτε και θα αρθούν (όπως εκτιμά) τα υπάρχοντα, για τα Χριστούγεννα. «Πιστεύω ότι μετά το Δεκέμβρη θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων. Για τις γιορτές δε νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Οι περιορισμοί που υφίστανται όμως δεν θα αρθούν τα Χριστούγεννα», είπε.

Προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει σκέψη για επέκταση της υποχρεωτικότητας, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού είναι αρκετά ψηλά σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Η εστίαση με τα μέτρα που έχουν παρθεί το τελευταίο διάστημα, έχει θωρακιστεί αρκετά». Όταν παρενέβη στο πάνελ ο πνευμονολόγος Βαγγέλης Μπαλής για την εφημερία στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και είπε ότι «γέμισαν όλες οι κλίνες, καθώς δώσαμε στον κόσμο ένα σήμα ότι τα πράγματα τελείωσαν, χωρίς να έχουν τελειώσει», ο κ. Πέτσας είπε «Δεν νομίζω ότι είχαμε δώσει ποτέ το σήμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία». Ο ίδιος πιστεύει ότι ο κόσμος πρέπει να φορά τη μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά ξεκαθάρισε ότι το θέμα είναι προς συζήτηση.

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο ΣΚΑΙ απέφυγε να αποκλείσει κάθετα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους και δήλωσε ότι αποκλείονται τα οριζόντια μέτρα, τύπου lockdown Ολλανδίας, που θα αφορούν σε εμβολιασμένους: «Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δε θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση», είπε.

Για την τρίτη δόση και για την “ημερομηνία λήξης” του πιστοποιητικού ο κ. Οικονόμου είπε ότι το θέμα συζητείται πανευρωπαϊκά και ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει την κοινή πολιτική που θα χαραχθεί, αν δηλαδή στην ουσία χωρίς τρίτη δόση το πιστοποιητικό θα είναι άκυρο στο εξάμηνο, ή όχι. Η απόφαση αυτή πάντως αργεί, καθώς πολλά ευρωπαϊκά κράτη μόλις τώρα αρχίζουν την τρίτη δόση στους υγειονομικούς τους.

Πάντως, όπως γνωστοποίησε με ανάρτηση του στα social media, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου, αναφέροντας πως «διαλέγουμε τον δρόμο της επιστήμης και της ζωής». Στις 12 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός είχε λάβει επίσης την τρίτη δόση του εμβολίου, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι