101 Ισραηλινοί μηνύουν φορέα του ΟΗΕ

101 Ισραηλινοί μηνύουν φορέα του ΟΗΕ

Ισραηλινοί κατέθεσαν σήμερα ομαδική αγωγή σε δικαστήριο των ΗΠΑ κατά ενός φορέα του ΟΗΕ και συγκεκριμένα κατά της Υπηρεσίας Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA). Κατηγορούν την υπηρεσία ότι βοήθησε και υπέθαλψε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την παρουσιάζουν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η μήνυση κατατέθηκε σε δικαστήριο του Μανχάταν και οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η UNRWA βοηθά την Χαμάς πάνω από μια δεκαετία και ότι με την στήριξή της η Χαμάς μπόρεσε να δημιουργήσει υποδομές τρομοκρατίας και να αποκτήσει τη δυνατότητα για την επίθεση του περσινού Οκτώβρη.

Οι ενάγοντες ζητούν απροσδιόριστου ύψους αποζημίωση για αυτό που ισχυρίζονται ότι ήταν η «βοήθεια και υπόθαλψη που παρείχε η UNRWA στη γενοκτονία της Χαμάς, στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και στα βασανιστήρια» , τα οποία, όπως είπαν, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τον ομοσπονδιακό νόμο περί προστασίας θυμάτων βασανιστηρίων.

Όταν είχε πρωτοτεθεί το ζήτημα από το Ισραήλ, η οργάνωση του ΟΗΕ είχε απολύσει 10 εργαζομένους της που κατηγορούνταν από το Ισραήλ ως μέλη της Χαμάς. Ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρίνι και αρκετοί νυν και πρώην αξιωματούχοι της υπηρεσίας είναι ανάμεσα στους κατηγορούμενους στην ομαδική αγωγή.

Στους ενάγοντες περιλαμβάνονται 101 άτομα που επέζησαν από την επίθεση ή είχαν συγγενείς που σκοτώθηκαν σε αυτήν. Ισχυρίζονται μεταξύ άλλων ότι η UNRWA είναι υπεύθυνη για τη διοχέτευση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από ένα λογαριασμό σε τράπεζα του Μανχάταν στην Χαμάς και υποστηρίζουν ότι με αυτά τα χρήματα αγοράστηκαν όπλα, εκρηκτικά και πυρομαχικά.

Οι ενάγοντες κατηγορούν την UNRWA ότι παρείχε «ασφαλές καταφύγιο στη Χαμάς στις εγκαταστάσεις της και επέτρεψε τα σχολεία της να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα από τη Χαμάς εγχειρίδια για να κατηχήσουν τους Παλαιστίνιους μαθητές για να υποστηρίξουν τη βία και το μίσος προς τους Εβραίους και το Ισραήλ». Αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός ότι ο φορέας του ΟΗΕ παρέχει διδασκαλική υποστήριξη, αλλά η διδακτέα ύλη πρέπει να εγκρίνεται πάντα από το κράτος στο οποίο λειτουργούν τα σχολεία του.

Επί της ουσίας, ενώ έχει αρχίσει έρευνα από πολλών μηνών για τη φερομένη υποστήριξη της οργάνωσης αυτής προς την Χαμάς, το Ισραήλ δεν προσκόμισε ποτέ στοιχεία. Προ τριμήνου η Νορβηγία (που έχει αναλάβει το ταμείο της οργάνωσης του ΟΗΕ για να βρεθεί τρόπος να βοηθούνται από ουδέτερη χώρα οι πρόσφυγες ανεξαρτήτως των καταγγελιών) κάλεσε τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ που είχαν διακόψει τις χορηγίες τους μετά τις καταγγελίες, να τις ξαναρχίσουν, καθώς ανεξάρτητη έρευνα διαπίστωσε ότι το Ισραήλ δεν είχε παράσχει στοιχεία που να υποστηρίζουν τις κατηγορίες του.

Νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του ο Λαζαρίνι κάλεσε τους εταίρους της υπηρεσιών να αγωνιστούν κατά των προσπαθειών του Ισραήλ να διαλυθεί η UNRWA.

«To Ισραήλ είναι εδώ και καιρό επικριτικό απέναντι στην  υπηρεσία μας και τώρα θέλειο ουσιαστικά να την κλείσει εντελώς, απορρίπτοντας την ως οντότητα των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών μελών του ΟΗΕ», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της οργάνωσης Φιλίπ Λαζαρίνι σε συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής της στη Γενεύη.

«Αν δεν αποκρούσουμε αυτές τις προσπάθειες του Ισραήλ, θα πάρουν σειρά άλλοι φορείς των  Ηνωμένων Εθνών και διεθνείς οργανισμοί, γεγονός που θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο το έργο του ΟΗΕ. Η υπηρεσία είναι θύμα μιας ενοχρηστρωμένης προσπάθειας διάλυσής της, περιλαμβανομένων νομοθετικών πρωτοβουλιών που την απειλούν με έξωση από τις εγκαταστάσεις της και επιδιώκουν να την χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση», είπε ο ιταλο-ελβετός Λαζαρίνι.

Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 έπειτα από τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο και παρέχει υπηρεσίες όπως εκπαίδευση, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στη Δυτική Οχθη, στην Ιορδανία, στη Συρία, στον Λίβανο και σε άλλες χώρες όπου κατέφυγαν μετά την ήττα τους πολλοί Παλαιστίνιοι τότε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx