28 εμβολιασθέντες ηλικίας 80-89 ετών απεβίωσαν

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Στις πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα και στις εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκαν στις καθιερωμένες ανακοινώσεις τους σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο τελευταίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των εμβολιασμών και τόνισε ότι σε χώρες που βρίσκονται πιο μπροστά, όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτά είναι εντυπωσιακά, αλλά και ότι στη χώρα μας, είναι θετικά. Είπε αναφορικά με αυτό, ότι στην ηλικιακή ομάδα 80-89 ετών, από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί 1.039 θάνατοι, εκ των οποίων οι 925 εκλιπόντες δεν ειχαν εμβολιασθεί, οι 86 είχαν λάβει την πρώτη δόση και μόνον 28  είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Ο ίδιος ερμήνευσε τα ανωτέρω ως ένδειξη ότι όσοι είχαν λάβει και τις δύο δόσεις είχαν λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν. Συνολικά έχουν γίνει στην χώρα μας 1.877.000 εμβολιασμοί. Οι 1.241.000 αφορούν την πρώτη δόση, και οι 663.000 αφορούν σε εμβόλιο και με τις δύο δόσεις.

Από 27 Μαρτίου μέχρι 3 Απριλίου το ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού εμβολιασμού έφτασε το 97% για το εμβόλιο της Pfizer και το 94% για το AstraZeneca. Οι ακυρώσεις είναι 1% Pfizer και έως 3% στο AstraZeneca.

Ως προς το πλάνο παραδόσεων εμβολίων, είπε όσα είχε ανακοινώσει και την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δηλαδή από την Pfizer αναμένονται όπως είπε 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 δόσεις τον Ιούνιο. Από την Johnson & Johnson αναμένονται 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάρτιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Από την Astrazeneca αναμένονται 450.000 δόσεις τον Απρίλιο, και άλλες τόσες και τον  Μάιο και τον Ιούνιο.

Η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε τη θέση της για το AstraZeneca. Από πλευράς επιδημιολογικής, φαίνεται ότι το σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα των ηλικιών. Επέμεινε ότι παγκοσμίως έχουν αναφερθεί μόνο 44 περιπτώσεις, ενώ 30 έχουν ανακοινωθεί μόνο στην Γερμανία και άλλες 30 στη Βρετανία. «Στην Ελλάδα, σε 346.000 δόσεις AstraZeneca, έχει αναφερθεί ένα επεισόδιο, που έχει χαρακτηριστεί πιθανό», είπε.

Είπε πάντως οτι «οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται σε γιατρό αν παρουσιάσουν μετά τον εμβολιασμό τους τα παρακάτω: Δύσπνοια, θωρακικό άλγος, νευρολογικό σύμπτωμα, επίμονη κεφαλαλγία άνω των τεσσάρων ημερών, ή μελανιές. Η Επιτροπή συνιστά σε άτομα με αιμοπενία κάτω των 150.000 αιμοπεταλίων, ή θρόμβωση, να έχουν μία παρακολούθηση. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί, καθώς υπάρχει θεραπεία», κατέληξε στις ανακοινώσεις της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι