Ακριβά κατάφερε να πουλήσει η Ρωσία το πετρέλαιό της

Ακριβά κατάφερε να πουλήσει η Ρωσία το πετρέλαιό της

Δεν απέδωσε τελικά το πλαφόν που θέλησαν να επιβάλουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ στη τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Η Ρωσία έχει καταφέρει να πουλήσει σχεδόν όλο το πετρέλαιό της πολύ πάνω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που “έχει επιβάλει” η Δύση, δήλωσε σήμερα Ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία θέλησαν να επιβάλουν ανώτατη τιμή στο ρωσικό πετρέλαιο τον περασμένο Δεκέμβριο, με στόχο να περιορίσουν τη δυνατότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ακόμη και οι μη φιλικές χώρες παραδέχονται ότι το λεγόμενο ανώτατο όριο τιμής δεν απέδωσε. Περισσότερο από το 99% του πετρελαίου πωλείται πολύ πάνω από την τιμή των 60 δολαρίων ανά βαρέλι», δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στην Άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου ο Βλαντίμιρ Φουργκάλσκι, διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας

Η Ρωσία αναγκάσθηκε να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και πετρελαιοειδών όταν επιβλήθηκε η ανώτατη τιμή καθώς προσπαθούσε να βρει αρκετά πλοία για να μεταφέρει όλη της την παραγωγή. Αλλά στη συνέχεια κατάφερε να αναθέσει το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της σε μη δυτικές ξένες μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες δεν απαιτούν δυτική ασφαλιστική κάλυψη.

Σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τράπεζα VEV, η οποία παρουσίασε τις δικές της προβλέψεις σε σημερινή εκδήλωση, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου φαίνονται να προσεγγίζουν τα 242 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (4,84 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως) εφέτος, λίγο πιο κάτω από τα 248 εκατομμύρια τόνους του 2022. Το 2024 , οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου θα διαμορφωθούν στα 241 εκατομμύρια τόνους, ανέφερε η ρωσική κρατική τράπεζα.

Ο Αντρέι Κλεπάτς, διευθυντής του οικονομολογικού τομέα της τράπεζας αυτής, είπε ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να μειώνονται και θα φθάσουν τα 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) εφέτος από τα 56 bcm το 2022 και από τα 130-140 bcm τα προηγούμενα χρόνια.

«Αυτό δεν θα αλλάξει, έως ότου οι σχέσεις μας αλλάξουν ριζικά, κάτι που θα γίνει σε ένα πολύ μακρινό μέλλον», δήλωσε ο Κλεπάτς, προσθέτοντας ότι θα ήταν αδύνατο να αντισταθμιστεί όλη η πτώση των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου με την αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι