Ανακοίνωση για την συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας

Το ΝΑΤΟ ακυρώνει ασκήσεις κατ' εντολή της Τουρκίας! Αλέξανδρος Τάρκας

H αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Πρέσβυς Μπουράκ Ακτσαπάρ, μετείχαν σήμερα στην τακτική “συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου” στην Άγκυρα.

Ανακοινώθηκε ότι συζητήθηκαν «διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων, αλλά και περιφερειακά και διεθνή θέματα». Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο από τους ηγέτες των δύο χωρών, «διερευνώντας περαιτέρω τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας».

Επισης ανακοινώθηκε ότι επανεξέτασαν τις προετοιμασίες για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Μάιο και «έκαναν απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στους υφιστάμενους διαύλους διαλόγου, οι οποίοι καλύπτουν όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων».

Αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ότι στις 30 Μαρτίου ξεκινά το πρόγραμμα «Visa express» σε Τούρκους πολίτες. για πέντε ελληνικά νησιά. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Γιώργου Νικητιάδη, έκανε λόγο για μια «σημαντική εργασία».

«Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η πρώτη φάση που περιλαμβάνει πέντε νησιά θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου για τις χορηγήσεις θεώρησης εισόδου (visa) express στους Τούρκους πολίτες, και το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε την πλήρη εφαρμογή», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «η εφαρμογή αυτής της διαδικασίας είναι μια σύνθετη άσκηση διότι απαιτεί τη συνέργεια πολλών υπουργείων. Του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που έχει ευθύνη των πλόων. Του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που έχει την ευθύνη των θεωρήσεων και την προστασίας των συνόρων και του πολίτη. Του υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει την επιμέλεια των δήμων και άρα και των δημοτικών λιμενικών ταμείων, και βεβαίως όλων των δήμων των δέκα νησιών στα οποία θα έχουμε αυτή την επιτόπια θεώρηση εισόδου».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «έχει ήδη δρομολογηθεί η όλη διαδικασία. Γίνονται διαρκείς συσκέψεις. Συντονιζόμαστε, έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα τα οποία θα είναι όσο το δυνατόν πιο θετικά, και για την ελληνική οικονομία, αλλά όμως και για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι