Ανάρτηση Ζελένσκι για συμφωνία με Μητσοτάκη στον τομέα της αεράμυνας – Αμηχανία στο Μαξίμου

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ζελένσκι στη Λιθουανία

«Καμία συμφωνία Ελλάδας και Ουκρανίας δεν υπογράφηκε κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό», αναφέρουν με ανεπίσημο σημείωμα κυβερνητικές πηγές από το Μαξίμου, μετά την ανάρτηση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι περί συνεργασίας.

Συγκεκριμένα ο Ζελένσκι στις 3μ.μ. σήμερα ανήρτησε το εξής κείμενο στο Χ: «Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό @KMitsotakis σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών που κάναμε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας μας. Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να διαπιστώσει με τα μάτια του πόση σημασία έχει η προστασία του εναέριου χώρου. Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί. Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας που βασίζεται στη Δήλωση του Βίλνιους της G7».

Νωρίτερα σήμερα,  στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τέθηκε το θέμα της οικονομικής στήριξης στο Κίεβο και τίποτα άλλο. Σύμφωνα με το Μαξίμου, η ομάδα των G7 τον περασμένο Ιούλιο υιοθέτησε μια κοινή Δήλωση υποστήριξης της ασφάλειας της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου, στην οποία έχουν προσχωρήσει και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της. Όμως πρόκειται για μια γενική κοινή δήλωση χωρίς καμία αναφορά σε αμεσότητα.

«Σε συνέχεια της Δήλωσης εκείνης, η ΕΕ συζητά με το Κίεβο συμφωνία υποστήριξης ασφαλείας ΕΕ-Ουκρανίας. Η χώρα μας όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συζητεί αντίστοιχα με την Ουκρανία διμερώς. Οι συζητήσεις αυτές έχουν ως βασικό στόχο να στηριχθεί η Ουκρανία σε όλους τους τομείς, δηλαδή στην οικονομία, στην ενέργεια, στην πολιτική προστασία, στην ανθρωπιστική βοήθεια, στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στον τομέα των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, της κυβερνοασφάλειας κλπ», αναφέρει το Μαξίμου. Προσθέτει ότι έχουν συμφωνήσει Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Δανία, ενώ διαπραγματεύονται οι Φινλανδία, Σουηδία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία και οι Βαλτικές χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, και σημείωσε: «Μίλησα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό με έκανε να νιώσω ως ακόμα πιο επείγουσα την ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας. Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξή της στην ΕΕ».

Αυτή είναι η ανάρτησή του μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι:

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι