Ποιος είναι ο “Μιχαλής” που ακολουθεί τον Μίχο στην φυλακή

Ισόβια στον Μίχο και 24 χρόνια στον "Μιχάλη" – Αποφυλακίζεται η μητέρα

Το δικαστήριο για την σεξουαλική κακοποίηση της 12χρονης στον Κολωνό, έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως και δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον 55χρονο Ηλία Μίχο, ενώ δεν αναγνώρισε ελαφρυντικό ούτε και στη μητέρα της 12χρονης. Η τελευταία όμως έχει καταδικαστεί για εκβίαση σε βαθμό πλημμελήματος και ως εκ τούτου η αποφυλάκισή της αναμένεται να είναι άμεση. Ακόμη ελαφρυντικό δεν αναγνωρίατηκε ούτε στον αποκαλούμενο “Μιχάλη”. Η απόφαση για τον Μίχο και τον «Μιχάλη» ήταν ομόφωνη, ενώ για τη μητέρα ελήφθη κατά πλειοψηφία (6-1). Στους υπόλοιπους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε «σύννομος βίος».

Ισόβια και 41 έτη κάθειρξης καθώς και χρηματική ποινή επέβαλε τελικώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στον Ηλία Μίχο, εκ των βασικών κατηγορουμένων στη δίκη για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης από τον Κολωνό.

Στην μητέρα της ανήλικης επιβλήθηκε για το πλημμέλημα της εκβίασης ποινή φυλάκισης 20 μηνών, ωστόσο αυτή άμεσα θα βρεθεί εκτός φυλακής, δεδομένου ότι βρίσκεται ήδη προφυλακισμένη εδώ και 18 μήνες, έχει εκτίσει δηλαδή την ποινή που πρέπει για να αποφυλακιστεί. Στον αποκαλούμενο «Μιχάλη» το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 24 ετών. Στο μεταξύ, η αναγνώριση του ελαφρυντικού σε κάποιους από τους αποκαλούμενους ως «πελάτες» του παιδιού άλλαξε την ποινική τους μεταχείριση με επιεικέστερη αντιμέτωπιση. Συγκεκριμένα τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από 12 μήνες έως επτά έτη.

Αυτή την ώρα στο δικαστήριο αγορεύουν οι συνήγοροι των καταδικασθέντων για χορήγηση αναστολής. Αφού το δικαστήριο αποφανθεί και για αυτά τα αιτήματα, η αυλαία της πολύκροτης αυτής δίκης θα πέσει λίγο πριν συμπληρωθεί το 18μηνο της ανώτατης προσωρινής κράτησης του Μίχου.

Ο “Μιχάλης” 

Ο Μιχάλης Χριστοφόρου – συνταξιούχος ναυτικός – είχε συλληφθεί στο σπίτι του στον Πειραιά περίπου δύο μήνες μετά τις πρώτες συλλήψεις για την υπόθεση Κολωνού, όμως τα στοιχεία του δεν είχαν δημοσιοποιηθεί. Ο «Μιχάλης» είχε προφυλακισθεί και την Παρασκευή καταδικάστηκε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για τις πράξεις της διακεκριμένης μαστροπείας και της παιδικής πορνογραφίας. Επίσης, αθωώθηκε από την κατηγορία της απόπειρας γενετήσιων πράξεων με την ανήλικη.

Τόσο για εκείνον όσο και για τον Μίχο, η εισαγγελέας πρότεινε να μην του αναγνωρισθούν ελαφρυντικά, μία πρόταση που έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Ο συνταξιούχος ναυτικός (σ.σ. πατέρας ενός ανήλικου παιδιού), έκλεινε τα ραντεβού της 12χρονης μέσω του Instagram και άλλων εφαρμογών ενώ έπαιρνε ποσοστά επί των εσόδων. Παράλληλα φέρεται να μοίραζε το τηλέφωνο του κοριτσιού σε γνωστό «ροζ» site.

Όταν η υπόθεση βγήκε στο φως, ο «Μιχάλης Ιωάννου», όπως εμφανιζόταν στα social media, κατάλαβε ότι είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψή του. Όταν οι αστυνομικοί τον εντόπισαν σπίτι του, τον Δεκέμβριο του 2022, και του πέρασαν χειροπέδες μετά το ένταλμα που είχε εκδοθεί σε βάρος του, ο «Μιχάλης»… περίμενε την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ, και ήταν συνεργάσιμος με τους αστυνομικούς.

Μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης ο Χριστοφόρου, θεωρούσε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του, ενώ είχε πετάξει το laptop του στη θάλασσα, θεωρώντας ότι δεν θα αποκαλυπτόταν η δράση του. Όμως, τα ψηφιακά του ίχνη δεν σβήνονται πετώντας μια συσκευή…

Η επίμαχη εισαγγελική πρόταση

Αίσθηση προκάλεσε νωρίτερα η εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας όπου δικάζεται η υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό. Και αυτό διότι ενώ πριν λίγες μέρες είχε προτείνει την αθώωση του Ηλία Μίχου λόγω αμφιβολιών για τα αδικήματα του βιασμού και της μαστροπείας με σκοπό το κέρδος και τώρα εισηγείται να μην του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κεκλεισμένων των θυρών πρότασή της η εισαγγελέας εισηγήθηκε να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στη μητέρα της 12χρονης, η οποία καταδικάστηκε για το πλημμέλημα της εκβίασης, λόγω της ποινικής απαξίας της πράξεως και της παραμέλησης που είχε επιδείξει απέναντι στο παιδί της. Η εισαγγελέας αντίθετα εισηγήθηκε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά και συγκεκριμένα του πρότερου σύννομου βίου σε όσους “πελάτες” καταδικάστηκαν για την τέλεση της πράξεως που τους αποδίδεται άπαξ.

Η εισαγγελέας επίσης πρότεινε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας για έναν καταδικασθέντα, ο οποίος έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Επίσης, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να μην αναγνωριστεί καμία ελαφρυντική περίσταση στον “Μιχάλη”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι