Αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία ο Οίκος Fitch

Αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία ο Οίκος Fitch

O Οίκος Fitch αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε “ΒΒ+” από “ΒΒ” με σταθερές προοπτικές. Eκτιμάται πως η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επενδυτική αξιολόγηση. Ο Οίκος δεν διαβλέπει επενδυτικό κίνδυνο στην Ελλάδα, από τις επικείμενες εκλογές.

Η αναβάθμιση από την Fitch έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι «η αναβάθμιση επιβεβαιώνει, ότι ο εθνικός στόχος για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 – με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία – είναι εφικτός».

Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, είναι πολύ πιθανό πλέον να πραγματοποιηθεί σε μία από τις επόμενες αξιολογήσεις, της Standard & Poors (S&P) ή της DBRS καθώς η αξιολόγηση των δύο αυτών οίκων είναι μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Αντίθετα, ο τέταρτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης Moodys αξιολογεί την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια παρακάτω.

Η DBRS έχει για φέτος προγραμματίσει δύο αξιολογήσεις, η πρώτη στις 10 Μαρτίου και η δεύτερη στις 8 Σεπτεμβρίου. Δύο θα είναι και οι αξιολογήσεις της Standard & Poors με την πρώτη να είναι δρομολογημένη για τις 21 Απριλίου και η δεύτερη στις 20 Σεπτεμβρίου. Στην έκθεσή της η Fitch αναφέρει ότι είναι μειωμένος ο πολιτικός κίνδυνος όποια κυβέρνηση και να εκλεγεί, ενώ οι όποιοι κίνδυνοι έχουν περιορισμένο μεν, αλλά δημοσιονομικό χαρακτήρα.

Παράλληλα η Fitch αναμένει καλύτερα αποτελέσματα και από τις προβλέψεις για το έλλειμμα και το χρέος την περίοδο 2022-2024, χάρη στην ισχυρότερη ονομαστική ανάπτυξη, την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή εξυπηρέτησης του χρέους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι