Ανάβει νέα φωτιά στη βόρεια Ιταλία; Νότιο Τυρόλο και πάλι…

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τέλος στην ιταλική ονομασία Άλτο Άντιτζε της αυτόνομης περιοχής του Νοτίου Τυρόλου Μπολτσάνο, έπειτα από τη δημοσίευση στην τοπική Εφημερίδα της Κυβέρνησης της σχετικής απόφασης της κυβέρνησης της γερμανόφωνης στην πλειονότητά της περιφέρειας, για αποκλειστική χρήση του ονόματος Südtirol. Πλέον η μόνη παραχώρηση στην ιταλική γλώσσα θα είναι η αναφορά «Επαρχία του Μπολτσάνο».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Περιφέρειας Άρνο Κομπάτσερ, ευελπιστεί πως «η ιταλική κυβέρνηση δεν θα προσβάλλει δικαστικά τον νόμο, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ευθεία αντιπαράθεση και σε κάθε περίπτωση δεν θα υπήρχαν προβλήματα για τη νομιμότητά του εάν έφθανε στο Συνταγματικό Δικαστήριο». Αντίθετη γνώμη είχε ο περιφερειακός σύμβουλος του νεοφασιστικού Άλτο Άντιτζε στην Καρδιά μας-Αδέλφια της Ιταλίας (L’Alto Adige nel cuore-Fratelli d’Italia) Αλεσάντρο Ούρτσι, ο οποίος δήλωσε πως αυτό αποτελεί «αντι-ιταλική στάση, όχι αντιφασιστική», κάνοντας αναφορά στην απόδοση της ιταλικής ονομασίας στην περιοχή, που ανάγεται στα χρόνια της επικράτησης του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι.

Έκκληση στην κυβέρνηση της Ρώμης «να προσβάλλει άμεσα» τον νόμο για την απαλοιφή της ονομασίας του Άλτο Άντιτζε, απηύθυνε και η τοπική βουλευτής του «Αδέλφια της Ιταλίας» Μικαέλα Μπιανκοφιόρε, δίνοντάς διασταλτική σημασία στην απόφαση της τοπικής κυβέρνησης: «μία τέτοια σύγκρουση με το σύστημα της χώρας θα εξισωνόταν με το να δεχθούμε πως εάν μία μειονότητα αναλάμβανε τον έλεγχο της κυβέρνησης δυνητικά θα καταργούσε την ονομασία “Ιταλία”.

Γνωρίζοντας τον υπουργό Περιφερειών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Φραντσέσκο Μπότσα (του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος –PD) είμαι βεβαία πως θα επέμβει άμεσα» και πως θα διαπιστώσει πως «υπάρχει μία τρίτη Ιταλία, που αισθάνεται υπεράνω, υπέρτερη, ανεξάρτητη από την Ιταλία και τους θεμελιώδεις νόμους της, όπως το Σύνταγμα».

Η απόφαση αυτή, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου με τίτλο «Διατάξεις για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της αυτόνομης Περιφέρειας του Μπολτσάνο, που απορρέουν από την ένταξη της Ιταλίας στην ΕΕ», ελήφθη με τις 24 ψήφους των γερμανόφωνων αυτονομιστικών κομάτων (Suedtiroler Volkspartei, Suedtiroler Freiheit e Freiheitlichen), έναντι μίας αρνητικής, του νεοφασιστικού «Το Άλτο Άντιτζε στην Καρδιά μας-Αδέλφια της Ιταλίας» και πέντε αποχές από τα υπόλοιπα κόμματα (tra PD, Πράσινοι, Λέγκα, Team Koellensperger).

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι