Αντιδράσεις για την απόφαση για το Μάτι – “Εφάρμοσαν το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ”, λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Αντιδράσεις για την απόφαση για το Μάτι – “Εφάρμοσαν το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ”, λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης

Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με τα «λαϊκά δικαστήρια που έχουν στηθεί στη χώρα εδώ και καιρό, υπό την ανοχή της Πολιτείας», με αφορμή τις αντιδράσεις για την απόφαση για το Μάτι. Λάδι στη φωτιά έριξε και ο υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, λέγοντας ότι η «πληρώνουμε τη νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι οι δικαδστές τήρησαν το νόμο που ίσχυε τότε. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε παράλληλα προς την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών να ερευνηθεί το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά της ετυμηγορίας.

Όσον αφορά στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέω, προανήγγειλε προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικαστών. Στην ανακοίνωσή που εξέδωσε η Ένωση κάνει λόγο για «προπηλακισμούς σε βάρος των λειτουργών της Δικαιοσύνης» και καταγγέλλει πως οι «δηλώσεις πολιτικών προσώπων πυροδοτούν έναν άκρατο λαϊκισμό και αφετέρου συνιστούν παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης». Μεταξύ των δηλώσεων αυτών περιλαμβάνει και το σχόλιο του υφυπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος προανήγγειλε χθες την άσκηση έφεσης από τον Εισαγγελέα κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Η Ένωση καλεί, παράλληλα, «όλους τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να συνεχίσουν να απονέμουν δίκαιο με βάση τη φωνή της συνείδησής τους, τα στοιχεία της δικογραφίας, το Σύνταγμα, τους νόμους, που ψηφίζει η Βουλή και με σεβασμό, πάντοτε, της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου, όπως επιτάσσουν τα διεθνή κείμενα»

«Σε ένα κράτος δικαίου η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται ούτε με όρους λαϊκισμού ούτε με όρους οχλαγωγίας» καταγγέλλει και σημειώνει:  «Η νομοθεσία της Ελληνικής Πολιτείας περιλαμβάνει ένα σύστημα κανόνων ποινικού δικαίου, όπως ισχύει σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, που προβλέπει τη διαβάθμιση των ποινικών αδικημάτων σε κακουργήματα και πλημμελήματα, τις ποινές που καθορίζονται για το καθένα, τους κανόνες της συρροής, τις ελαφρυντικές περιστάσεις, τις προϋποθέσεις της αναστολής μιας ποινής ή της μετατροπής αυτής, καθώς και τη θεμελιώδη αρχή της εφαρμογής της επιεικέστερης ποινικής διάταξης για τον κατηγορούμενο, που περιλαμβάνεται ως αρχή σε όλα τα διεθνή κείμενα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτός ο Νομικός Πολιτισμός, που ισχύει σήμερα σε κάθε δημοκρατική και ευνομούμενη Πολιτεία, που διέπεται από Σύνταγμα, κατακτήθηκε μέσα από αγώνες και θυσίες για την Ελευθερία και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης από πλευράς του έκρινε την απόφαση ως ορθή τυπικά, αλλά την απέδωσε στην “χαλαρή νομοθεσία” του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε μεταξύ άλλων: «Η περίοδος της απόλυτης ατιμωρησίας για ό,τι και αν κάνουμε, τελειώνει. Στην ανθρωποκτονίας από αμέλεια οι μέχρι σήμερα διατάξεις λένε πως η κατώτερη ποινή είναι 3 μήνες. Με το νέο κώδικα, η κατώτερη είναι 2 χρόνια. Στο αδίκημα εμπρησμού από αμέλεια, επισύρει ποινή κάθειρξης μέχρι 20 χρόνια και χρηματική ποινή έως 200.000 ευρώ και πιθανή δέσμευση της περιουσίας σου.

»Οι δικαστές δίκασαν με ένα σύστημα που ίσχυε τότε. Ο κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε έναν χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι. Ξέρουν όλοι αν υπάρξει επιεικέστερη διάταξη, αυτή θα είναι υπέρ των κατηγορουμένων. Γιατί η πρώτη τους σκέψη ήταν η ποινή που εκτίεται για πλημμελήματα, που ήταν 10 χρόνια το ανώτερο, να την πάνε στο 8; Γιατί ο κανόνας επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν να χορηγείται υποχρεωτικά υπό το δικαστήριο αναστολή;», εξηγώντας πως η δίκη έγινε με παλαιότερες, ευμενέστερες διατάξεις του ποινικού κώδικα και πως το δικαστήριο ήταν υποχρεωμένο να δικάσει με τον κώδικα του 2019.

«Τα δικαστήρια όταν εκδικάζουν μια υπόθεση έχουν μπροστά τους μια νομοθεσία. Αυτή ήταν του 2019. Καλώς ή κακώς. Η προσωπική μου άποψη είναι πως τον κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ θα την πληρώνει η κοινωνία πολλά χρόνια, γιατί ήταν μια επιλογή η οποία εκινείτο με έναν απίστευτο τρόπο προς την κατεύθυνση των κατηγορουμένων και των εγκληματιών και όχι προς την υπεράσπιση των θυμάτων», υποστήριξε ο κ. Φλωρίδης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι