Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για την απόσυρση της εικαστικής ροζ σημαίας

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για την απόσυρση της εικαστικής ροζ σημαίας,

Πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε για την εικαστική παρέμβαση με τη ροζ ελληνική σημαία που εκτέθηκε σε έκθεση της Γεωργίας Λαλέ στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Μετά από παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, το έργο αποσύρθηκε. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, όσο και από τη Νέα Αριστερά για την απόσυρση της εικαστικής παρέμβασης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε αντίστοιχο έργο τέχνης με την παναφρικανική σημαία με το σχέδιο της αμερικανικής σημαίας, ενώ η Νέα Αριστερά στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για παρέμβαση που «μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση».

Το θέμα ξεκίνησε από τον επικεφαλής του κόμματος ΝΙΚΗ, Δημήτρη Νατσιό, ο οποίος από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, έδειξε μία φωτογραφία της επίμαχης ροζ ελληνικής σημαίας και απηύθυνε το ερώτημα: «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας».

Καταγγελία της βίας κατά των γυναικών

Η σημαία στο Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, εκτέθηκε στο πλαίσιο έκθεσης της Γεωργίας Λαλέ, (εικονίζεται στην φωτογραφία με τον γενικό πρόξενο Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου) που πραγματεύεται το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων με θύματα γυναίκες. Όπως αναφέρεται επεξηγηματικά, «το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες».

«Η πλειονότητα των θυμάτων γυναικοκτονίας δολοφονούνται στα σπίτια τους και στα κρεβάτια τους. Η ζωή τους τελειώνει στο κρεβάτι που στρώνουν κάθε πρωί. Τα σεντόνια τους απορροφούν το αίμα τους» έχουν αναφέρει σχετικά οι διοργανωτές της έκθεσης. Πρόκειται, δηλαδή, για μία συμβολικά βαμμένη σε χρώμα ροζ σημαία, που στόχο έχει να αναδείξει το ακανθώδες ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας και τις διαστάσεις που έχει λάβει στις μέρες μας».

Το Carte Blanche Project είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα έκθεσης καλλιτεχνών που σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε από το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με τη συμβουλευτική επιτροπή τεχνών, που αποτελείται από την Ειρήνη Λιναρδάκη, τη Νατάσα Κατερινοπούλου, τη Λολίτα Κουτούδη και τον Πάνο Τσαγκάρη. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Στοχεύει να παρουσιάσει τη δουλειά καλλιτεχνών από την Ελλάδα που ζουν ή και εργάζονται στη Νέα Υόρκη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι