Απεβίωσε η ακτιβίστρια δικηγόρος Κατερίνα Ιατροπούλου

Μαντζουράνης: "Κονιορτοποιήθηκε το κατηγορητήριο εναντίον του Νίκο Παππά"

Πέθανε μετά από μακρά ασθένεια η Κατερίνα Ιατροπούλου, ακτιβίστρια και συνήγορος πολλών φυλακισμένων ή υποδίκων, κυρίως της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ζούσε τα τελευταία χρόνια ως συνταξιούχος στα Εξάρχεια. Σε πολλούς είναι γνωστή για τις δικαστικές μάχες που έδωσε, αλλά στους περισσότερους επειδή το 1982 παντρεύτηκε τον Ραλφ Πόλε, του οποίου προηγουμένως υπήρξε συνήγορος υπεράσπισης στην δίκη για την έκδοσή του ή μη στη Γερμανία.

Η Κατερίνα Ιατροπούλου, 74 ετών, γεννήθηκε στην Τρίπολη και ο πατέρας της ήταν διευθυντής Τράπεζας, και η ίδια μικρούλα νόμιζε ότι η τράπεζα ήταν δική τους, όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή της στο lifo.gr. Σπούδασε στη Νομική Αθηνών και διώχθηκε στη διάρκεια της δικτατορίας ως μαχητική φοιτήτρια, αλλά και ως σύνδεσμος του “Ρήγα Φεραίου” με άλλες αντιστασιακές οργανώσεις. Συνελήφθη και έμεινε κρατούμενη για περίπου ένα μήνα.

Η Κατερίνα Ιατροπούλου αφηγείται τη ζωή της στη LIFO

Το 1984 γνώρισε και παντρεύτηκε τον Ρολφ Πόλε. Ο Πόλε είχε μόλις αποφυλακισθεί και γύρισε στην Ελλάδα επειδή θωρούσε το πολιτικό κλίμα πιο θετικό. Συγκεκριμένα ο Πόλε είχε πρωτοέρθει στην Ελλάδα το 1976 και όταν τότε η Γερμανία ζήτησε την έκδοσή του, είχε ξεσηκωθεί κύμα συμπαράστασης υπέρ του, επειδή όσο ήταν στη χώρα μας είχε δεχθεί κύμα συμπαράστασης. Τότε χαρακτηριζόταν από κάποια γερμανικά έντυπα επικίνδυνος τρομοκράτης. Την υπεράσπισή του για να μην εκδοθεί, είχαν αναλάβει οι Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Ν. Ανδρουλάκης και Π. Κανελλάκης.

Η χώρα μας αρχικά αρνήθηκε να τον εκδώσει στη Γερμανία, ως πολιτικό κρατούμενο, αφού ζητείτο η έκδοσή του για την συμμετοχή του στην “Φράξια Κόκκινος Στρατός”, όμως ο Άρειος Πάγος ανέτρεψε την σχετική απόφαση και ο Πόλε εκδόθηκε. Όταν αποφυλακίσθηκε οκτώ χρόνια αργότερα ήρθε στην Ελλάδα και τότε παντρεύτηκε με την Ιατροπούλου. Ο Πόλε πέθανε το 2004 από μακροχρόνια νόσο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι