Από ταραξίας Μεσογείου, ταραξίας και του Καυκάσου…

Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους στις Φιλιππίνες

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε σήμερα την πλήρη στήριξη της Άγκυρας στο Αζερμπαϊτζάν και κάλεσε την Αρμενία να «σταματήσει την επιθετικότητά της», στον απόηχο των βίαιων συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ο τουρκικός λαός θα στηρίξει τους Αζέρους αδελφούς μας με όλα μας τα μέσα, όπως πάντα», δήλωσε ο Ερντογάν σε μήνυμα στο Twitter. Ο ίδιος επέκρινε τη διεθνή κοινότητα που δεν «αντέδρασε με επαρκή τρόπο, όπως έπρεπε» απέναντι σε αυτό που αποκάλεσε «επιθετικότητα» της Αρμενίας.

Ο Ερντογάν έκανε επίσης γνωστό ότι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, του οποίου χαιρέτισε τη «συνετή και αποφασιστική στάση», και όπως σχολιάζουν δυτικά μέσα,  η άκρατη προσωπική φιλοδοξία του Τουρκου ηγέτη αλλά και η ανάγκη του να γλιτώσει την ήττα στις επόμενες εκλογές λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης του λαού του, τον οδηγεί από την μία μεγαλομανή ακρότητα, στην άλλη.

Μάλωσε την Αρμενία….

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον λαό της Αρμενίας να αναλάβει το μέλλον του εναντίον μιας «ηγεσίας που τον σέρνει στην καταστροφή και εκείνους που τον χρησιμοποιούν σαν μαριονέτα», στον απόηχο των συγκρούσεων μεταξύ των αρμενικών και αζερικών δυνάμεων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ενώ καλώ τον λαό της Αρμενίας να αναλάβει το μέλλον του εναντίον της ηγεσίας του που τους σέρνει στην καταστροφή και εκείνους που τους χρησιμοποιούν ως μαριονέτες, καλούμε, επίσης, ολόκληρο τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν στη μάχη του εναντίον της εισβολής και της αγριότητας», επισήμανε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο θύλακας του Ναγκόρνο Καραμπάχ -95% των κατοίκων είναι Αρμένιοι- έχει αυτονομηθεί , αλλά η Αρμενία επιδιώκει να έχει σταθερή οδική πρόσβαση σε αυτόν και να μην μένει χωρισμένη από αζερικά εδάφη. Οι Αζέροι από πλευράς τους έχουν καταφέρει να ανεξαρτοποιήσουν τον δικό τους θύλακα του Ναχιτσεβάν στα νοτιοανατολικά της Αρμενίας, έχοντας αναγκάσει σε άτακτη φυγή όλους τους Αρμένιους από το 1990. Ο δε πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Αλίγιεφ, έχει γεννηθεί στο Ναχιτσεβάν.

Όταν προσφάτως ανέλαβε στο Μπακού νέος Έλληνας πρέσβης, ο Αλιγιεφ τον προσέβαλε λέγοντας “τι θέλετε εδώ, εμείς είμαστε με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο και εσείς με την Κύπρο είστε με την Αρμενία῾

Η Αρμενία

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σήμερα να διασφαλίσει ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί στη διαμάχη της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πασινιάν τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον νότιο Καύκασο και τις γειτονικές περιοχές.

Επιπλέον, ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν «κήρυξε τον πόλεμο» στον λαό της Αρμενίας.

«Το απολυταρχικό καθεστώς (του Αζερμπαϊτζάν) κήρυξε και πάλι τον πόλεμο στον λαό της Αρμενίας», δήλωσε ο Πασινιάν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής παρέμβασής του, εκτιμώντας πως το Μπακού και το Ερεβάν βρίσκονται στα πρόθυρα ενός «πολέμου μεγάλης κλίμακας» που θα μπορούσε να έχει «απρόβλεπτες συνέπειες» και θα επεκταθεί εκτός του Καυκάσου.

Το παρελθόν και το παρόν της Τουρκίας

Υπενθυμιζεται ότι και στον προηγούμενο πόλεμο των δύο χωρών πριν την ανακωχή τους, η Τουρκία  έστελνε και πυρομαχικά και στρατό. Οι συγκρούσεις μεταξύ  Αζέρων και Αρμενίων τους τελευταίους μήνες έχουν ενταθεί στην έτσι κι αλλιώς ευαίσθητη ανακωχή τους, και πολλοί παρατηρητές το αποδίδουν στο ότι η Τουρκία απέσυρε στο διάστημα αυτό δυνάμεις από την Συρία και τη Λιβύη και τις μετέφερε στη μεθόριο του Αζερμπάϊτζάν, πυροδοτώντας ουσιαστικά τον πόλεμο, που έως τώρα ήταν περιορισμένος σε σποραδικές αψιμαχίες.

Ουσιαστικά δηλαδή έκανε ό,τι και στη Λιβύη:”γύρισε” τον πόλεμο προς τον αντίπαλο που τη συνέφερε και το ίδιο επιδιώκει και στον Καύκασο.

Σύμφωνα με πηγές στη Συρία, πριν από δέκα μέρες η Τουρκία “έκοψε” των μισθό των μισθοφόρων της (οι περισσότεροι τζιχαντιστές) στα 600 ευρώ από 2.000 δολάρια το μήνα και όσους ήθελαν τον παλιό μισθό, τους μετέφερε βόρεια με προορισμό στο Αζερμπάϊτζάν, υποσχόμενη σε όσους θα πήγαιναν εκεί, αύξηση και πάλι στα 1.500-2.000 δολάρια το μήνα.

Οι τοπικές πηγές αναφέρονται σε μεταφορά άνω των 3.000 μισθοφόρων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι