Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της υδροχλωρικίνης ενάντια στον κορονοϊό

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τα πρώτα αποτελέσματα της χρήσης της υδροχλωρικίνης σε ασθενείς με τη νόσο COVID-19, δεν φαίνεται προς το παρόν να εντυπωσιάζουν τους επιστήμονες.

Η υδροχλωρικίνη, φάρμακο για την ελονοσία, ούτε βελτίωσε ούτε επιδείνωσε με σημαντικό τρόπο την υγεία ασθενών που νόσησαν βαριά από κορονοϊό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη και έγινε σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης.

«Ο κίνδυνος να χρειαστεί να διασωληνωθούν οι ασθενείς ή να πεθάνουν δεν μειώθηκε ούτε αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ αυτών στους οποίους χορηγήθηκε υδροχλωρικίνη σε σχέση με αυτούς που δεν έλαβαν κανένα φάρμακο» διευκρίνισαν οι συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η συγκεκριμένη έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας και έγινε σε ασθενείς που διακομίστηκαν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων New York-Presbyterian Hospital και Columbia University Irving Medical Center.

Συγκεκριμένα, σε 811 ασθενείς χορηγήθηκαν δύο δόσεις των 600 mg υδροχλωρικίνης την πρώτη μέρα και στη συνέχεια 400 mg καθημερινά για τέσσερις ημέρες.

Παράλληλα, σε 565 ασθενείς δεν χορηγήθηκε κανένα φάρμακο.

Στο σημείο αυτό οι επιστήμονες σημειώνουν πως η έρευνα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποκλειστούν πιθανά οφέλη ή κίνδυνοι από τη χορήγηση της ουσίας αυτής.

«Ωστόσο τα αποτελέσματά μας δεν στηρίζουν τη χρήση υδροχλωρικίνης προς το παρόν για άλλες περιπτώσεις πέραν της διενέργειας κλινικών ερευνών προκειμένου να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά της» σημειώνουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρθηκε πολλές φορές στη χρήση της υδροχλωρικίνης στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Η υδροχλωρικίνη και η χλωροκίνη χρησιμοποιούνται πολλά χρόνια τώρα για τη θεραπεία της ελονοσίας και κάποιων αυτοάνοσων, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οι αμερικανικές αλλά και οι καναδικές υγειονομικές αρχές είχαν προειδοποιήσει στα τέλη Απριλίου κατά της χρήσης αυτών των φαρμάκων για την πρόληψη ή θεραπεία του κορονοϊού πέραν κλινικών ερευνών.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) έδωσε εκτάκτως άδεια την προηγούμενη βδομάδα για τη χρήση της ρεδεμσιβίρης.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, η ουσία αυτή μειώνει κατά πολλές ημέρες την ανάρρωση των ασθενών που νοσούν βαριά.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι