Αποκόλληση παγετώνα στις Άλπεις: Έξι νεκροί και οκτώ τραυματίες (video)

Αποκόλληση παγετώνα στις Άλπεις: Έξι νεκροί και οκτώ τραυματίες (video)

Έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, οκτώ τραυματίσθηκαν και περίπου δέκα αγνοούνται από αποκόλληση στρώματος πάγου στους Δολομίτες, οροσειρά της βορειοανατολικής Ιταλίας και τμήμα των Άλπεων. Η αποκόλληση οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες για την περιοχή, όπου οι 10 βαθμοί Κελσίου των τελευταίων ημερών σε ύψος 3.300 μέτρων, αποδείχθηκαν πολλοί για τους παγετώνες.

A handout photo from Alpine rescue services shows where an ice glacier collapsed on Marmolada peak in Italy on July 3, 2022.

Από τους διασώστες δεν υπάρχει ακόμη πλήρης εικόνα για τον αριθμό των θανάτων και των βαριά τραυματιών. Σύμφωνα με πληροφορίες όλοι αυτοί οι τουρίστες έκαναν ορειβασία. Για τη διάσωση σηκώθηκαν πέντε ελικόπτερα, αλλά διεσπάρησαν και πεζές δυνάμεις, με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πως στην περιοχή βρίσκονταν 18 ορειβάτες.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι άκουσε έναν δυνατό ήχο και μετά είδε μια μάζα σαν χιονοστιβάδα να πέφτει ορμητικά στην πλαγιά, προς την κατεύθυνση δυστυχώς του μονοπατιού που ακολουθούν συνήθως οι ορειβάτες. Οι ορειβάτες είχαν προορισμό την κορυφή. Δεν γνωρίζουμε τις ηλικίες και την εθνικότητά τους. Συναφή βίντεο μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Στο κατωτέρω βίντεο μπορείτε να δείτε τις εργασίες που έκαναν πέρσι στην περιοχή οι Ιταλοί για να εμποδίσουν την τήξη των παγετώνων. Κανείς πάντως δεν είναι βέβαιος ότι οι ενέργειές τους ήταν αποτελεσματικές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι