Μπορέλ: Η ΕΕ απορρίπτει τις προσπάθειες νομιμοποίησης του ψευδοκράτους

Μπορέλ: Η ΕΕ απορρίπτει τις προσπάθειες νομιμοποίησης του ψευδοκράτους

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις προσπάθειες του οργανισμού τουρκογενών κρατών να νομιμοποιήσουν την τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα, τη λεγόμενη και διεθνώς μη αναγνωρισμένη ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, ως παρατηρητή στον οργανισμό τουρκογενών κρατών», τονίζει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η απόφαση των τουρκογενών κρατών, «είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Η ΕΕ έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου πολιτικού επιπέδου, ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επιπροσθέτως, ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του Βίκτορ Όρμπαν στην άτυπη σύνοδο του οργανισμού τουρκογενών κρατών στη Σούσα στις 5-6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε, αποκλειστικά, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ουγγαρίας και αυτού του οργανισμού.

«Η Ουγγαρία είναι πλέον το κράτος μέλος της ΕΕ που υπηρετεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό δε συνεπάγεται καμία εξωτερική εκπροσώπηση της Ένωσης», σημείωσε επίσης ο Μπορέλ.

Τέλος, ο ύπατος εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ για την προώθηση των σχέσεων με τον οργανισμό τουρκογενών κρατών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι