Χαφτάρ: Δεσμεύομαι για την ειρηνευτική διαδικασία

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, δεσμεύθηκε σήμερα να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία στη χώρα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Μοχάμεντ Γιουνές ελ Μένφι, τον νέο πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της χώρας, που μαζί με τον μεταβατικό πρωθυπουργό θα κυβερνήσουν έως ότου γίνουν σε ένα χρόνο οι εκλογές.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου εξέλεξε στις 5 Φεβρουαρίου στη Γενεύη τον Μένφι και δύο αντιπροέδρους, καθώς και ως μεταβατικό πρωθυπουργό, τον Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Η νέα ομάδα έχει ως στόχο να σχηματίσει κυβέρνηση, να προετοιμάσει τις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο και να τερματίσει μια δεκαετία βίας, πολιτικής αστάθειας και διχασμού.

Ο Μένφι έφτασε σήμερα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης, μια μεγάλη πόλη στην ανατολική Λιβύη, πηγαίνοντας κατευθείαν στο αλ Ράζμα (25 χλμ. ανατολικά της Βεγγάζης), την έδρα του στρατάρχη Χάφταρ. Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Facebook, η υπηρεσία πληροφοριών των δυνάμεων του Χάφταρ ανέφερε ότι ο στρατάρχης διαβεβαίωσε τον Μένφι, που και αυτός κατάγεται από την ανατολική Λιβύη, για «τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων στην ειρηνευτική διαδικασία, στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του στα μέλη του νέου Προεδρικού Συμβουλίου και στον πρωθυπουργό, ελπίζοντας ότι μπορούν να «επανενώσουν τα θεσμικά όργανα και να οδηγήσουν τη χώρα στις εκλογές», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι