Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στη Φινλανδία

Ξεπούλησαν τα πακέτα, αλλά λιγότεροι Φινλανδοί τουρίστες φέτος στην Ελλάδα

Οι Φινλανδοί ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο, αξίωμα που έχει σχετικά αυξημένες εξουσίες στη χώρα αυτή. Ο απερχόμενος πρόεδρος Σαουλί Νινιστό, δεν μπορεί να επανεκλεγεί, γιατί εξέτισε δύο θητείες, που αποτελούν και το όριο σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας.

Περίπου 4,3 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν για εξαετή θητεία μεταξύ του συντηρητικού, πρώην πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ, που επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με το 27,2% των ψήφων, και του Πέκα Χααβίστο, πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέλος των Πρασίνων που κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος και έλαβε το 25,8%. Ο Χααβίστο ήταν υποψήφιος άλλες δύο φορές, αλλά πάντα ερχόταν δεύτερος μετά τον Σαουλί Νινιστό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Yle την Πέμπτη, ο Στουμπ συγκεντρώνει το 54% της πρόθεσης ψήφους και ο Χααβίστο το 46%. Ο πρόεδρος στη Φινλανδία έχει λιγότερες εξουσίες από τον πρωθυπουργό, αλλά ηγείται της εξωτερικής πολιτικής σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και είναι ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων. Και οι δύο έχουν την ίδια στάση έναντι της Ρωσίας και είναι υπέρ του κλεισίματος των συνόρων, με τον Χααβίστο να είναι πιο ελαστικός στο μεταναστευτικό.

Ο ρόλος του προέδρου είναι πλέον ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς οι σχέσεις της Φινλανδίας με τη Ρωσία είναι σχετικά τεταμένες και οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα μήκους 1.340 χλμ. Πολλά τελωνεία έκλεισαν στη Φινλανδία από πέρσι λόγω της εισροής μεταναστών από τρίτες χώρες οι οποίοι κατευθύνονταν στη Φινλανδία μέσω Ρωσίας.

Με την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Φινλανδία έδωσε τέλος σε τρεις δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας και έγινε πέρσι μέλος του ΝΑΤΟ. Τα εκλογικά κέντρα κλείνουν στις 20.00 (τοπική ώρα, που συμπίπτει με της Ελλάδας).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι