Δεν ακούει τίποτα για τα πυρηνικά η Βόρεια Κορέα

Δεν ακούει τίποτα για τα πυρηνικά η Βόρεια Κορέα

Η Πιονγκγιάνγκ απέρριψε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, που κατηγορεί τη Βόρεια Κορέα για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, χαρακτηρίζοντας την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ «μαριονέτα» στα χέρια κυβερνήσεων της Δύσης. «Η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία απορρίπτει κατηγορηματικά» την έκθεση του ΔΟΑΕ, τόνισε ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Κιμ Σονγκ. Καθώς δεν διαθέτει «αμεροληψία και αντικειμενικότητα», ιδιότητες απαραίτητες για οποιονδήποτε «διεθνή οργανισμό», ο ΔΟΑΕ «δεν είναι παρά πολιτικό εργαλείο των δυτικών χωρών», έκρινε.

«Η Βόρεια Κορέα δεν θα αποκτήσει ποτέ σχέσεις με τον ΔΟΑΕ, όσο στερείται αμεροληψίας και αντικειμενικότητας (…) και παραμένει μια μαριονέτα που χορεύει στον ρυθμό δυνάμεων εχθρικών» έναντι της Πιονγκγιάνγκ, επέμεινε. Νωρίτερα ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ, σημείωνε ότι «οι πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας συνεχίζουν να αποτελούν αιτία σοβαρής ανησυχίας». «Η συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι βαθύτατα λυπηρή. Προτρέπω τη Βόρεια Κορέα να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της όπως ορίζονται από τις αποφάσεις του ΣΑ», πρόσθετε ο Αργεντινός.

Το 2003, η Πιονγκγιάνγκ εγκατέλειψε τη διεθνή Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT). Έκτοτε δεν επιτρέπεται σε επιθεωρητές του ΔΟΑΕ να εισέρχονται στη χώρα, η οποία στο μεταξύ μετατράπηκε σε πυρηνική δύναμη. Κατά τη διάρκεια της ιστορικής πρώτης συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύτηκε να εργαστεί για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου. Όμως έκτοτε επικρατεί ολοένα περισσότερος σκεπτικισμός διεθνώς, ελλείψει χειροπιαστής προόδου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι