Δύο νεκροί στις Βρυξέλλες – Ο δράστης δηλώνει μέλος του ISIS (upd)

Γαλλία: Νεκρός και τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στο κέντρο των Βρυξελλών με τον δράστη να δηλώνει μέλος του ISIS και να ομολογεί σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι «δολοφόνησε άπιστους».

Όπως μεταδίδουν βελγικά ΜΜΕ τα θύματα πιθανώς είναι Σουηδοί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο νεκροί φορούσαν μπλούζες ποδοσφαιρικής ομάδας, ενώ άλλα ΜΜΕ κάνουν λόγο για δράστη που φώναζε «Αλλαχού Άκμπαρ». Σημειώνεται ότι στη βελγική πρωτεύουσα την ώρα των πυροβολισμών έπαιζε αγώνας Σουηδία-Βέλγιο για τα προκριματικά Euro 2024.

Σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να απεικονίζεται η στιγμή της δολοφονίας. Ρεπορτάζ κάνουν λόγο και για έναν τραυματία.

Στο βίντεο φαίνεται ένας άνδρας με πορτοκαλί μπουφάν να κατεβαίνει από σκούτερ και στη συνέχεια να κυνηγά περαστικούς πυροβολώντας αδιακρίτως. Αφού παρατάει στο πεζοδρόμιο το σκούτερ, ο δράστης πιάνει το όπλο του και αρχίζει να πυροβολεί ενώ ο κόσμος τρέχει πανικόβλητος. Στο τέλος, φαίνεται να μπαίνει σε ένα κτίριο και να πυροβολεί ανθρώπους που είχαν τρέξει στο εσωτερικό του. Ένας άνθρωπος φαίνεται να πέφτει στο έδαφος και ο δράστης συνεχίζει να τον πυροβολεί.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μετέδωσε στα social media, ο δράστης φέρεται να είπε ότι είναι μέλος του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και ότι δολοφόνησε «άπιστους». Στο βίντεο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, είπε «ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας». Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης δεν έχει συλληφθεί.

Βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φέρεται να δείχνει τον δράστη:

https://twitter.com/aliifil1/status/1713991787910406547?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1713991787910406547%7Ctwgr%5E2c7919486cd2c381ae8036017c18d92e35504935%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Faliifil12Fstatus2F1713991787910406547provider%3Dtwitter

Ο Σλαϊέμ Σλούμα ισχυρίζεται στο βίντεο ότι ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ υπερηφανευόταν ότι σκότωσε κακοποιούς. Όπως είπε πυροβόλησε δύο άτομα «για να εκδικηθεί για τους μουσουλμάνους και ότι ζούμε και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας».

Το βίντεο του Σλούμα πολύ γρήγορα συγκέντρωσε σχολιαστές που τον καθύβριζαν. Το προφίλ του στο Facebook έχει πλέον διαγραφεί.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο ίδιος είχε γράψει ένα μήνυμα για το μικρό αγόρι Παλαιστινιακής καταγωγής που μαχαιρώθηκε θανάσιμα στο Σικάγο την Κυριακή, εξηγώντας ότι αν το θύμα ήταν χριστιανός και όχι μουσουλμάνος «θα το αποκαλούσαν τρομοκρατία και όχι βίαιο έγκλημα».

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ilse Vande Keere δήλωσε ότι οι αστυνομικοί έφτασαν σύντομα στο σημείο και απέκλεισαν την άμεση γειτονιά.  Η ίδια αρνήθηκε να διευκρινίσει τις συνθήκες των πυροβολισμών. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Σουηδίας παίζει με το Βέλγιο σε έναν προκριματικό αγώνα για το Euro 2024, αν και δεν είναι σαφές αν τα θύματα βρίσκονταν στην πόλη για τον αγώνα.

Οι πυροβολισμοί έρχονται σε μια περίοδο αυξημένης επαγρύπνησης που συνδέεται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο οποίος έχει αυξήσει την επιφυλακή σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Ντε Κρόο με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων».

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι