Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 88 ετών ο καθηγητής Σπύρος Σημίτης

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 88 ετών ο καθηγητής Σπύρος Σημίτης,

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Σπύρος Σημίτης, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Ο Σπύρος Σημίτης θεωρείτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση “πατέρας” της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης. Εργάστηκε σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και διεθνείς επιτροπές τόσο στην Γερμανία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας. Διετέλεσε με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας πρόεδρος του Γερμανικού Εθνικού Συμβουλίου Ηθικής και Δεοντολογίας.

Διορίστηκε επικεφαλής Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων στο κρατίδιο της Έσσης το 1975 και παρέμεινε στη θέση του μέχρι το 1991. Όταν η κυβέρνηση της Δυτικής Γερμανίας προετοιμάστηκε για τη δημιουργία ενός εθνικού ισοδύναμου το 1978, ο Σπύρος Σιημίτης θεωρήθηκε από τους σχολιαστές ως η προφανής επιλογή για τη θέση του Ομοσπονδιακού Επιτρόπου για την Προστασία Δεδομένων. Πράγματι, η θέση του προσφέρθηκε, αλλά την απέρριψε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική απόφαση που ελήφθη λίγο πριν από την σύσταση, να περικόψει τους πόρους που διατέθηκαν στο νέο τμήμα. Αυτό περιλάμβανε τη μείωση του επιπέδου στελέχωσης στη νέα επιτροπή από 32 -που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως ως απαραίτητο- σε 20.

Διετέλεσε επίσης πρόεδρος και μέλος διεθνών και ευρωπαϊκών επιτροπών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως και της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου για τα κοινωνικά δικαιώματα. Τιμητικούς τίτλους του απένειμαν πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα είχε εκλεγεί αντεπιστέλλον μέλος στην Ακαδημία Αθηνών. Ήταν επίτιμος διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από το 1992, από το 2003 του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2013 του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και επίτιμο μέλος της Συνέλευσης των Γερμανών Νομικών (Deutscher Juristentag) από το 2002.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι