Εκλογές στο Πακιστάν εν μέσω πυροβολισμών και βομβών – Ο Σαρίφ λέει ότι νίκησε το κόμμα του

Εκλογές στο Πακιστάν εν μέσω πυροβολισμών και βομβών – Ο Σαρίφ λέει ότι νίκησε το κόμμα του

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ διεκδίκησε σήμερα τη νίκη και, μάλιστα την αυτοδυναμία, στις βουλευτικές εκλογές, λέγοντας πως το κόμμα του πήρε το απαραίτητο ποσοστό και θα συζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Πάντως τα ποσοστά του απέχουν πολύ από την αυτοδυναμία.

Ο Σαρίφ δεν αποκάλυψε πόσες έδρες κέρδισε το κόμμα του ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται για τις τελευταίες από τις 265 έδρες. Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση που δημοσιοποίησε η εκλογική επιτροπή,  το κόμμα το Σαρίφ “Μουσουλμανικός Σύνδεσμος του Πακιστάν – Ναουάζ” (PML-N), πήρε 61 έδρες, πολύ λιγότερες από τις 133 που απαιτούνται προκειμένου να διεκδικήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Σαρίφ δήλωσε πως το κόμμα του από μόνο του δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό εδρών, όμως οι βουλευτές του θα συναντηθούν με ηγέτες άλλων κομμάτων αργότερα σήμερα, περιλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν, προκειμένου να συζητήσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι εκλογές στο Πακιστάν έχουν σημαδευτεί με βιαιότητες, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι –οι τέσσερις από αυτούς ήταν αστυνομικοί που σκοτώθηκαν όταν εξερράγη βόμβα και ο πέμπτος από σφαίρα άγνωστης οργάνωσης. Με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης (και πρώην πρωθυπουργό) Ιμράν Καν να βρίσκεται στη φυλακή και τις φωνές που καταγγέλλουν ανάμειξη του στρατού στα πολιτικά να πληθαίνουν, η μουσουλμανική χώρα με το πυρηνικό οπλοστάσιο ταλανίζεται από εντάσεις.

Ένα μεγάλο πρόβλημα της χώρας εντοπίζεται και στο Μπαλουχιστάν (πρώην Βελουχιστάν στα ελληνικά), που είναι μοιρασμένο σε Αφγανιστάν, Ιράν και Πακιστάν. Στο πακιστανικό Μπαλουχιστάν, που αποτελεί ομόσπονδο κρατίδιο στα νοτιοδυτικά της χώρας και αποτελεί ουσιαστικά κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο της επικράτειας, οργανώσεις του ISIS σκότωσαν προ ημερών 26 άτομα, ενώ προκαλούνται από ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις και επεισόδια με το Ιράν. Ομως και στο βορειοδυτικό Πακιστάν υπάρχουν εντάσεις, επειδή έχει και εκεί δυνάμεις το ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα και ακούστηκαν καταγγελίες ότι κάποια εκλογικά τμήματα καταλήφθηκαν από ταλιμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι