Ελλάδα: Νέα έξοδος στις αγορές… στόχος η άντληση 2,5 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στις διεθνείς αγορές επιστρέφει σήμερα το ελληνικό δημόσιο, το οποίο προχωράει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, με στόχο την άντληση έως 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα συγκεκριμένα χρήματα εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαθέσιμης ρευστότητας, καθώς και στη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών μέτρων για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Το βιβλίο των προσφορών αναμένεται να ανοίξει το πρωί της Τρίτης, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να ορίζει ως κύριους αναδόχους τις εξής τράπεζες: BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου, αυτή τη στιγμή, κινείται στο 1,385%, ενώ το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,589%.

Η υποχώρηση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα επήλθε, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να επεκτείνει το μέγεθος και το εύρος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε την αύξηση του προγράμματος κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ στο συνολικό ποσό του 1,35 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Παράλληλα, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων παρατάθηκε κατά τουλάχιστον έξι μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2020 τον Ιούνιο του 2021.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι