Ελπιδοφόρα θεραπεία με βλαστοκύτταρα κατά του κορονοϊού

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Ελπίδες για την αντιμετωπιση του κορονοϊού δημιουργεί μια  θεραπεία που  βασίζεται στη χορήγηση μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων από ομφάλιο λώρο. Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής Μίλερ του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στη Φλόριντα των ΗΠΑ (μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας βιολόγος της διασποράς, ειδικός στην αναγεννητική ιατρική) ανακοίνωσαν άκρως ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή της νέας θεραπείας για ασθενείς με κορονοϊό.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής «Stem Cells Translational Medicine», πραγματοποίησαν τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή σε 24 νοσηλευόμενους ασθενείς με πολύ σοβαρή Covid-19 και οξέα αναπνευστικά προβλήματα. Κάθε συμμετέχων έλαβε δύο δόσεις μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων των 100 εκατομμυρίων κυττάρων η κάθε μία, με διαφορά τριών ημερών μεταξύ τους, ή ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία ήταν ασφαλής, μείωσε τον κίνδυνο θανάτου και επέσπευσε τον χρόνο ανάρρωσης, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν είχε κάνει τη θεραπεία. Η επιβίωση των ασθενών που έκαναν τη θεραπεία, έφθασε το 91% σε βάθος ενός μήνα, έναντι μόνο 42% για την ομάδα ελέγχου. Όλοι οι ασθενείς κάτω των 85 ετών (100%) ήσαν ζωντανοί ένα μήνα μετά τη θεραπεία.

Ανέκαμψαν ασθενείς

Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που έκαναν τη θεραπεία, ανέκαμψαν και γύρισαν στο σπίτι τους παίρνοντας εξιτήριο από το νοσοκομείο μέσα σε δύο εβδομάδες από το τέλος της θεραπείας. Πάνω από το 80% των ασθενών που έκαναν τη θεραπεία, είχαν αναρρώσει μετά από 30 μέρες, έναντι μόνο 37% των ασθενών στην ομάδα ελέγχου.

Στην κλινική δοκιμή της θεραπείας συμμετείχε ο δρ Δημήτρης Κουρούπης, επίκουρος καθηγητής από πέρυσι τον Νοέμβριο στην Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, απόφοιτος του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2006), με διδακτορικό στην αναγεννητική ιατρική από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λιντς (2012).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι