Επεισόδια έξω από το δημαρχείο του Βελιγραδίου -Η αντιπολίτευση επιμένει στα περί νοθείας

Επεισόδια έξω από το δημαρχείο του Βελιγραδίου -Η αντιπολίτευση επιμένει στα περί νοθείας

Σέρβοι διαδηλωτές θέλησαν να εισβάλουν στο δημαρχείο του Βελιγραδίου καταγγέλλοντας νοθεία στις πρόσφατες εκλογές

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το δημαρχείο στο Βελιγράδι όταν διαδηλωτές που διαμαρτύρονται εδώ και μία εβδομάδα για την αλλοίωση – όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση – του εκλογικού αποτελέσματος, προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτήριο. Ο Σέρβος πρόεδρος σύμφωνα με πληροφορίες θα απευθύνει διάγγελμα, όπου αναμένεται να πει ότι «εδώ δεν θα προκαλέσουν οι ξένες δυνάμεις πορτοκαλί επανάσταση».

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν δημοτικοί σύμβουλοι του συνασπισμού «Η Σερβία ενάντια στη βία» θέλησαν να εισέλθουν στο δημαρχείο για να απευθυνθούν στους πολίτες από το μπαλκόνι του κτηρίου. Η αστυνομία τους απώθησε με χημικά και οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν πέτρες σπάζοντας τζαμαρίες του δημαρχείου. Οι διαδηλωτές φώναζαν «κλέφτες, κλέφτες» και ζητούν την επανάληψη των εκλογών.

Σερβικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα απευθύνει διάγγελμα. Αιτία για τις διαμαρτυρίες είναι ότι στις τελευταίες εκλογές, που ήταν βουλευτικές αλλά και αυτοδιοικητικές, ασαφής αριθμός Σέρβων που ζουν στη Βοσνία, μετακινήθηκαν με πούλμαν και ψήφισαν στο Βελιγράδι, χωρίς να είναι δημότες Βελιγραδίου. Ο Βούτσιτς απάντησε επ΄ αυτού ότι ήταν Σέρβοι με διπλή υπηκοότητα και, επειδή δεν ήθελαν να ψηφίσουν για τις βουλευτικές σε εκλογικό τμήμα της Μπάνια Λούκα, στη Βοσνία, επέλεξαν να ταξιδέψουν για να ψηφίσουν στο Βελιγράδι.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα των βουλευτικών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της περασμένης Κυριακής. Εδώ και επτά ημέρες γίνονται διαδηλώσεις ενώ δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης πραγματοποιούν απεργία πείνας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι