Επίσκεψη του Γερμανού ΠτΔ στην Κροατία

Μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη και πολιτική λύση στόχος της Διάσκεψης στο Βερολίνο, Νεφέλη Λυγερού

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει τον εαυτό της σε διμερείς διαμάχες» δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, από το Ζάγκρεμπ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, με την οποία συμφώνησε ότι οι προοπτικές ακόμα καλύτερης διμερούς συνεργασίας θα “αναδυθούν” το 2020, όταν και οι δύο χώρες αναμένεται να προεδρεύσουν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο χώρες, είπε ο κ. Σταϊνμάιερ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κροατία, συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις σε πολλά ευρωπαϊκά θέματα. Επισήμανε, επίσης, ότι «η Κροατία, ως το νεότερο μέλος της ΕΕ, ήταν μια γέφυρα μεταξύ του ευρωπαϊκού ‘πυρήνα’ και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την οποία μοιράζεται ένα κοινό παρελθόν».

«Υπήρξαν δύσκολες περίοδοι στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά και προέτρεψε τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «να επιλύσουν εκκρεμή ζητήματα». Στην Ευρώπη, «η αντιμετώπιση των δυσκολιών του παρελθόντος άνοιξε τον δρόμο για το μέλλον», είπε ο κ. Σταϊνμάιερ.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάβοριτς υποστήριξε την ευρωατλαντική προοπτική όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Υπό αυτό το πρίσμα, θέλουμε μια σταθερή Νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδίως τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη», τόνισε. Πρόσθεσε δε, ότι, οι δύο χώρες (Κροατία και Γερμανία) έχουν κοινές ευρωπαϊκές αξίες και δέσμευση για ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενη στη δεκαετία του ’90, η πρόεδρος της Κροατίας είπε πως «η χώρα θα θυμάται πάντα τον βασικό ρόλο της Γερμανίας και των άλλων στενών φίλων κατά τη διάρκεια του αγώνα για επιβίωση, ιδίως τον τότε καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Χανς Ντίτριχ Γκέσνερ».

Η Κροατία εκτιμά την «σταθερή και ισχυρή» υποστήριξη της Γερμανίας για την ένταξη της Κροατίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα γίνει ασφαλέστερη και ισχυρότερη όταν η Κροατία εισέλθει στις ζώνες Σένγκεν και ευρώ».

Η Γερμανία είναι ένας από τους κύριους οικονομικούς εταίρους της Κροατίας – ο πρώτος εμπορικός της εταίρος, ο τέταρτος ξένος επενδυτής και ο πρώτος στον αριθμό των τουριστών, δήλωσε η πρόεδρος της Κροατίας, σημειώνοντας ότι 2,9 εκατομμύρια Γερμανοί επισκέφθηκαν την Κροατία πέρυσι

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι