Ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία – Τι ζητούν

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία - Τι ζητούν,

Να εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία σύνταξης και κατάθεσης στη Βουλή του εκτελεστικού νόμου για το αναθεωρημένο άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, καλούν την κυβέρνηση 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που απευθύνουν στους υπουργούς Επικρατείας, Μάκη Βορίδη και Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Οι 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη βουλευτή Γιώτα Πούλου, κάνουν λόγο για απαράδεκτη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην ενεργοποίηση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση. Όπως σημειώνουν, η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή η δυνατότητα κατάθεσης πρότασης νόμου από τους πολίτες με συγκέντρωση 500.000 υπογραφών, κατοχυρώθηκε το 2019 με το άρθρο 73 παρ. 6 του αναθεωρημένου Συντάγματος. Ωστόσο, η ενεργοποίησή της απαιτεί την ψήφιση εκτελεστικού νόμου που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, εδώ και τέσσερα χρόνια αποφεύγει προκλητικά να φέρει στη Βουλή τον απαραίτητο εκτελεστικό νόμο… », αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σχετική διάταξη υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της Βουλής και συνιστά για τη χώρα μας μια κρίσιμη θεσμική καινοτομία και μια σημαντική δημοκρατική κατάκτηση, που συμβάλλει στην ενίσχυση των πολιτικών δικαιωμάτων και στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά», τονίζουν οι βουλευτές και επισημαίνουν ότι η αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην Α’ φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης για την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, και η οποία δεν έλαβε 180 ψήφους στη συνεδρίαση της 14ης Μαρτίου 2019, προέβλεπε πολύ μικρότερο αριθμό υπογραφών (100.000) για την αποδοχή των νομοθετικών πρωτοβουλιών εκ μέρους των πολιτών και δεν είχε περιορισμούς ως προς το θέμα της πρότασης νόμου, γεγονός που είναι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό παράδειγμα.

»Ωστόσο, τέσσερα χρόνια έχουν παρέλθει μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και η δυνατότητα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας παραμένει ανενεργή, διότι αν και απαιτείται εκτελεστικός νόμος που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της, η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμη κάποια σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Μάλιστα, η απροθυμία της κυβέρνησης να συντάξει σχετικό νομοσχέδιο συνεχίζεται, παρά το γεγονός ότι στην ερώτηση που κατέθεσε για το ζήτημα η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 05/12/2022, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, κ. Βορίδης, είχε επισημάνει στην απάντησή του στις 30/12/2022 ότι “το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα εισαχθεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση”».

Βουλή και Κοινωνία των Πολιτών

Παράλληλα, οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι είναι αξιοσημείωτη η εμπλοκή της Κοινωνίας των Πολιτών που ζητά συστηματικά και τεκμηριωμένα την άμεση υλοποίηση της εν λόγω εκκρεμούσας νομοθετικής πρωτοβουλίας. Συγκεκριμένα, το Vouliwatch, σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή και ακόμη 44 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών είχαν αποστείλει στις 25/11/2022 ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση ζητώντας να συνταχθεί και να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου σχετικά με τη λαική νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ στις 06/11/2023 το Vouliwatch απέστειλε νέα ανοιχτή επιστολή για το ίδιο θέμα.

Οι δύο υπουργοί, στους οποίους απευθύνεται η ερώτηση, καλούνται να ενημερώσουν τη Βουλή:

1) Εάν προτίθενται να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία σύνταξης και κατάθεσης στη Βουλή του εκτελεστικού νόμου για το αναθεωρημένο άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

2) Πώς εξηγούν ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει επί τετραετία να υλοποιήσει αυτήν την καινοτόμο διάταξη του Συντάγματος που ενισχύει τους δημοκρατικούς και συμμετοχικούς θεσμούς.

3) Εάν σκοπεύουν να εξασφαλίσουν την εκπροσώπηση των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι