Εξέγερση στην Παραγουάη για την διαχείριση της πανδημίας – Καλπάζουν τα κρούσματα στην Βραζιλία

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του υπουργού Υγείας, εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν αργά το βράδυ χθες Παρασκευή ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία στην Ασουνσιόν, την πρωτεύουσα της Παραγουάης, καθώς οι πολίτες είναι εξαγριωμένοι για την διαχείριση της πανδημίας.

Η κινητοποίηση, στην οποία χιλιάδες άνθρωποι κατήγγειλαν τη διαφθορά, την έλλειψη φαρμάκων, υλικού και εξοπλισμού στο σύστημα υγείας, άρχισε ειρηνικά, όμως αργότερα κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πέταξαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως κατέγραψαν οι κάμερες του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και βλημάτων με περίβλημα από καουτσούκ στην περίμετρο του Κογκρέσου. Διαδηλωτές ανέτρεψαν μπαριέρες και έστησαν φλεγόμενα οδοφράγματα. «Είναι κρίμα που νέοι άνθρωποι έφθασαν σε αυτό το σημείο», έκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Αρνάλντο Γιούσιο, τονίζοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Telefuturo ότι πρόκειται για «ανθρώπους που το μόνο που θέλουν είναι να καταστρέψουν» και ότι «αυτή η βία είναι παράλογη».

Πίεση στο σύστημα υγείας

Το σύστημα υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής έχει πλέον φθάσει στα πρόθυρα κατάρρευσης. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων για τους ασθενείς με την COVID-19, ενώ σχεδόν όλες οι κλίνες των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι πλήρεις.

Μπροστά στην κλιμάκωση της κρίσης, ο υπουργός Υγείας Χούλιο Ματσολένι αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του νωρίτερα χθες, έπειτα από συνάντησή του με τον συντηρητικό πρόεδρο της χώρας, τον Μάριο Άμπντο. Η χώρα των περίπου επτά εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει ως εδώ πάνω από 3.250 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 164.000 και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Ο Ματσολένι, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του μία ημέρα μετά την προτροπή της Γερουσίας να αποχωρήσει, προστέθηκε σε αρκετούς κορυφαίους αξιωματούχους σε κράτη της Λατινικής Αμερικής που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους μέσα σε μερικές εβδομάδες, καθώς εντείνεται η αγανάκτηση των πολιτών για τον τρόπο που οι κυβερνήσεις τους χειρίζονται την πανδημία και την αργή πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού.

Ο πρόεδρος Άμπντο ονόμασε τον Δρ. Χούλιο Βόρβα, υφυπουργό μέχρι χθες, διάδοχο του κ. Ματσολένι. Ο Δρ. Βόρβα τόνισε σε δημοσιογράφους ότι θα αρχίσει αμέσως προσπάθειες προκειμένου η χώρα να προμηθευτεί φάρμακα, εμβόλια και άλλα είδη. Η Παραγουάη καταγράφει τα τελευταία 24ωρα ρεκόρ μολύνσεων από τον κορονοϊό. Έφτασαν τις 115 ανά 100.000 κατοίκους μέσα στις τελευταίες 7 ημέρες. Παράλληλα, η εκστρατεία ανοσοποίησης κινείται με βραδύ ρυθμό: έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 0,1% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Καλπάζει η πανδημία στην Βραζιλία

Νέο εφιαλτικό 24ωρο στην Βραζιλία με 1.800 θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 75.495, εν μέσω ενός φονικού κύματος της πανδημίας που μαίνεται στη χώρα.

Ενώ η λατινοαμερικάνικη χώρα έχει καταγράψει επισήμως 262.770 θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού επί συνόλου 10,9 εκατ. μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας, τονίζεται πως ο ημερήσιος αριθμός θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού στην Βραζιλία ενδέχεται να φτάσει τους 3.000 αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Η διυπουργική ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετέχει το υπουργείο Υγείας και το γραφείο του επιτελάρχη του προέδρου, συναντήθηκε χθες με αντικείμενο συζήτησης την τρέχουσα κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, όπου ένα φονικό δεύτερο κύμα σκοτώνει ανθρώπους γρηγορότερα από οποιαδήποτε προηγούμενη χρονική περίοδο της πανδημίας. Ο κυλιόμενος μέσος όρος 14 ημερών ανέρχεται σήμερα σε 1.250 θανάτους την ημέρα.

Κανένα μέτρο από τον Μπολσονάρο

Παρά τον υψηλό αριθμό θανάτων, δύο πηγές ανέφεραν ότι το υπουργείο Υγείας δεν είδε καμία πιθανότητα εφαρμογής μέτρων κοινωνικής απόστασης σε εθνικό επίπεδο λόγω της αντίστασης του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο. Ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας συνεχίζει να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του ιού.

Χθες Πέμπτη, μετά από δύο συνεχόμενες ημέρες με ρεκόρ θανάτων, είπε στους Βραζιλιάνους να σταματήσουν την «κλάψα». Το υπουργείο Υγείας, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, δήλωσε ότι το ίδιο δεν κάνει εκτιμήσεις. Δεν απάντησε σε ερωτήσεις για το αν οι εκτιμήσεις παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση ή αν το υπουργείο συμφώνησε με τα στοιχεία.

Οι δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters βρέθηκαν στη συνεδρίαση και ανέφεραν ότι οι εκτιμήσεις έγιναν από τους τοπικούς υπουργούς Υγείας των Πολιτειών της Βραζιλίας. Το γραφείο του προέδρου της Βραζιλίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Η Βραζιλία συνεχίζει να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ, και τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων.

Νέα μετάλλαξη του ιού

Ενώ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη καταγράφεται μια υποχώρηση της έξαρσης της πανδημίας, η Βραζιλία βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη με τη χειρότερη φάση της πανδημίας, ωθώντας το σύστημα υγείας στο χείλος της κατάρρευσης. Ο αυξημένος αριθμός λοιμώξεων έχει οδηγήσει σε τοπικούς περιορισμούς στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια και τη μεγαλύτερη πόλη, το Σάο Πάολο.

Ιδιαίτερα ανησυχητική για τις υγειονομικές αρχές είναι η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Αμαζονίας, η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και πιο ικανή να μολύνει ξανά εκείνους που είχαν προηγουμένως μολυνθεί από την Covid-19.

Η καθυστέρηση της κυβέρνησης στην απόκτηση και διανομή εμβολίων σημαίνει επίσης ότι λιγότερο από το 3,5% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση ενός από τα διαθέσιμα εμβόλια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι