Γαλλία: Δεν πέρασαν οι προτάσεις μομφής – Αναβρασμός και νέες απεργίες

Γαλλία: Δεν πέρασαν οι προτάσεις μομφής – Αναβρασμός και νέες απεργίες

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν επιβίωσε πολιτικά τη Δευτέρα, καθώς οι δύο προτάσεις μομφής που είχαν κατατεθεί για το συνταξιοδοτικό απορρίφθηκαν. Η πρώτη πρόταση συγκέντρωσε 278 ψήφους από τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης.

Η δεύτερη πρόταση μομφής από το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν Εθνική Συσπείρωση, έλαβε, όπως αναμενόταν, λιγότερη υποστήριξη από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, με μόλις 94 ψήφους.

Η απόφαση του Μακρόν για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη έχει προκαλέσει πρωτόγνωρο αναβρασμό στη Γαλλία, ενώ οι πολίτες αντιδρούν και στην επιβολή του νομοσχεδίου κάνοντας χρήση των ειδικών συνταγματικών εξουσιών.

Νωρίτερα η Μαρίν Λε Πεν ανακοίνωσε ότι καταθέτει ένσταση στο Συνταγματικό Συμβούλιο κατά της νομοθεσίας. Από την πλευρά της, η Γαλλίδα πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι ένας «συμβιβασμός». Μάλιστα, είπε ότι η χρήση του άρθρου για την παράκαμψη της ψηφοφορίας ήταν «βαθιά δημοκρατική» σύμφωνα με το σύνταγμα της Γαλλίας που θέσπισε ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Έτσι το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, με το οποίο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, εγκρίνεται και τυπικά.

Κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν εξοργισμένα, καθώς ο πρόεδρος  Μακρόν διέταξε τη χρήση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος για να επιβάλει την ψήφιση του νομοσχεδίου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης χωρίς να τους δώσει δικαίωμα ψήφου. Το κλίμα στη γαλλική εθνική αντιπροσωπεία ήταν έντονα φορτισμένο από την έναρξη της συνεδρίασης.

Το Reuters σημειώνει ότι η αποτυχία του προέδρου της Γαλλίας να βρει υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει σε ψηφοφορία τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος, έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι