Γαλλική Βουλή: Πρώτη η υποψήφια του Μακρόν στο δεύτερο γύρο – Απομένει ο τρίτος και τελικός

Γαλλική Βουλή: Πρώτη η υποψήφια του Μακρόν στο δεύτερο γύρο – Απομένει ο τρίτος και τελικός

Αλλαγή πρωτοπόρου σημειώθηκε στον δεύτερο γύρο για την εκλογή του νέου προέδρου της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, στον οποίο κατήλθαν τέσσερις υποψήφιοι έναντι έξι που είχαν κατέλθει στον πρώτο γύρο. Κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του σώματος και συνεπώς θα ακολουθήσει ο τρίτος και τελευταίος γύρος.

Πρώτη στον δεύτερο γύρο ήρθε η απερχόμενη πρόεδρος Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ, από το κόμμα του προέδρου Μακρόν, με 210 ψήφους. Υπέρ της προφανώς ψήφισαν όσοι στον πρώτο γύρο τάχθηκαν υπέρ του Φιλίπ Ζουβέν από τους Ρεπουμπλικανούς και της Ναϊμά Μουτσού από τους “Ορίζοντες”, οι οποίοι απέσυραν τις υποψηφιότητες τους και δεν κατέβηκαν στον δεύτερο γύρο για να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Πιβέ, δηλαδή του Μακρόν.

Η Γιαέλ Μπραούν-Πιβέ στον πρώτο γύρο είχε έρθει τρίτη με 124 ψήφους, αλλά με την στήριξη των δύο δεξιών κομμάτων πήγε στις 210. Με τις ανακατατάξεις, την δεύτερη θέση κατέλαβε ο Αντρέ Σασένι, από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς λαμβάνοντας 202 ψήφους, έναντι 200 που είχε πάρει στον πρώτο γύρο ερχόμενος πρώτος, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Σεμπαστιάν Σενού για λογαριασμό της Εθνικής Συσπείρωσης της Λεπέν με 143 ψήφους έναντι 142 που είχε πάρει στον πρώτο γύρο. Τέλος τέταρτος, με 12 ψήφους, ήλθε ο Σαρλ ντε Κουρσόν, ανεξάρτητος βουλευτής, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέλθει στον τρίτο γύρο.

Τούτων δοθέντων και λαμβανομένου υπόψη ότι στον τρίτο γύρο θα εκλεγεί πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ο υποψήφιος που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους, πολλά θα κριθούν από το προς τα πού θα κλίνουν οι 12 βουλευτές που στον δεύτερο γύρο τάχθηκαν υπέρ του ανεξάρτητου, αλλά πάντως δεξιού βουλευτή, Σαρλ Ντε Κουρσόν. Η ψηφοφορία είναι μυστική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι