Γεωργιάδης για τα ακριβά γενόσημα: Οι πολίτες να πάρουν το φθηνότερο

Σε σαφάρι για να βρεις το φάρμακό σου, Όλγα Μαύρου

Μεγάλες αυξήσεις σε τουλάχιστον 1.700 γενόσημα φάρμακα ήρθαν με την απόφαση του υπουργείου Υγείας να επιβαρύνεται πλέον ο ασθενής για τα γενόσημα στο ίδιο ποσοστό με τα μη γενόσημα -απόφαση παλιά, που όμως δεν είχε ενεργοποιηθεί έως τώρα. Οι νέες αυξήσεις ισχύουν από την περασμένη Δευτέρα. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών και οι συνταξιούχοι αντέδρασαν έντονα.

Ο ΦΣΑ ανακοίνωσε χαρακτηριστικά πως οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους, κυρίως ηλικιωμένους αλλά και νέους, μετά την αύξηση στη συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλή. Ανέφεραν ως παράδειγμα κάποιες στατίνες όπου αντί για 5 ευρώ συμμετοχή, τώρα θα επιβαρύνουν τον ασθενή με 17 ευρώ.

Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι φαρμακοποιοί «οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με 30 εκατ. ευρώ συνολικά, και το ποσό αυτό θα το εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο clawback στον ΕΟΠΥΥ».

Η υπουργική απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση και των εκπροσώπων των συνταξιούχων. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η αύξηση της τιμής σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα, η οποία φθάνει ακόμα και στο 80% σε ορισμένες περιπτώσεις, εν μέσω σκληρής ακρίβειας θέτει εν αμφιβόλω την δυνατότητα επιβίωσης των συνταξιούχων. Ζητούν επανακαθορισμό της λιανικής και της ασφαλιστικής τιμής των φαρμάκων, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση και, αν είναι εφικτό, ακόμα και να μηδενιστεί για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας είπε ότι άλλαξαν πλέον οι όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα. Είπε ότι «υπήρχε νόμος του 2021 για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε παράταση από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η απόφαση ορίζει ότι «ο ΕΟΠΥΥ, σε κάθε δραστική ουσία αποζημιώνει πλέον το φθηνότερο γενόσημο. Δουλειά του φαρμακοποιού να ενημερώνει ότι ο ασθενής έχει 10 επιλογές με βάση την δραστική ουσία. Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες, όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100%. Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί την διαφορά. Η πολιτική αυτή ξεβολεύει τον κόσμο, αλλά είναι σωστή», είπε ο υπουργός Υγείας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι