Γεραπετρίτης: “Εν ευθέτω χρόνω η κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία”

Απογοητευτική η μετατροπή σε τζαμί της Μονής της Χώρας δηλώνει ο Γεραπετρίτης

Σε μελλοντικό χρόνο «που θα είναι κατάλληλος» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης ότι θα κυρωθούν τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία, συμπληρώνοντας ότι «η κύρωση των μνημονίων συναρτάται από την ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση των Σκοπίων».

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο θέμα λόγω της ερώτησης που είχε θέσει προ εβδομάδος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου. Ο υπουργός είπε ότι «δεν έχει υπάρξει η απαιτούμενη προσαρμογή στα ταξιδιωτικά έγγραφα αλλά και στις πινακίδες των οχημάτων. Για την προσαρμογή στα ταξιδιωτικά έγγραφα είχε προβλεφθεί μια μεταβατική περίοδος 5 ετών. Η γειτονική χώρα είχε τον χρόνο να κάνει τις αλλαγές, αλλά δεν τις έκανε – όχι με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης – αλλά με γραφειοκρατικά ή άλλα προβλήματα της γειτονικής χώρας».

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εφαρμογή της Συμφωνίας από τους γείτονες και όπου απαιτείται ή υπάρχουν καθυστερήσεις ακολουθούνται τα προβλεπόμενα. Είναι δική μας υποχρέωση να παρακολουθούμε την πιστή εφαρμογή και όταν βλέπουμε να υπάρχουν ζητήματα,  να προχωρούμε στις νόμιμες ενέργειες», κατέληξε. Υπενθυμιζεται ότι στα Σκόπια υποστηρίζουν πως όλοι άφησαν όλες τις αλλαγές για τελευταία στιγμή και υπάρχουν ουρές έξω από τα αρμόδια τμήματα για τις δέουσες αλλαγές. Πολιτικοί της γείτονος είχαν ζητήσει να δοθεί παράταση στις αλλαγές σε ταυτότητες και διαβατήρια ή διπλώματα, αλλά η κυβέρνηση είπε ότι είναι αδύνατον.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι