Γεραπετρίτης: “Η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 κατά της Ελλάδας”

Γεραπετρίτης: “Η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 κατά της Ελλάδας”

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τα δεδομένα στη «εξίσωση» της αγοράς των F-35 από την Ελλάδα και των F-16 από την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίπτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έκανε λόγο για μια ιστορική στρατηγική σχέση που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και ΗΠΑ,

«Έχουμε αυτή τη στιγμή την πιο δυνατή στρατηγική συμμαχία που μπορεί να υπάρχει», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ισχυρό διπλωματικό περιβάλλον. «Δεν πανηγυρίζουμε. Με σοβαρότητα, ευθύνη και λογοδοσία, προσπαθούμε πάντα το καλύτερο για το εθνικό συμφέρον», ανέφερε απαντώντας για τα F-35 στην Ελλάδα και παράλληλα την αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας.

Σε μία ιδιαίτερα σημαντική αναφορά γύρω από τα τουρκικά F-16, ο κ. Γεραπετρίτης ουσιαστικά επιβεβαίωσε τα αμερικανικά δημοσιεύματα για μυστικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο για απαγόρευση χρήσης των πολεμικών αεροσκαφών κατά της Ελλάδας. «Επειδή η σχέση αυτή είναι ”δυναμική” και βρίσκεται σε εξέλιξη, δεσμεύομαι να μην αποκαλύψω λεπτομέρειες. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα τουρκικά F-16 που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας. Είναι όμως μία διαδικασία σε φάση προσαρμογής. Με την παρούσα κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην διασφαλιστούν τα εθνικά συμφέροντα με τον προσήκοντα τρόπο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει στείλει επιστολή στις τέσσερις επιτροπές του Κογκρέσου, δηλαδή στις επιτροπές Αμυνας και Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων ως μία «ρήτρα ασφαλείας».

Το «άνοιγμα» των ΗΠΑ στην Άγκυρα μέσω S-400

Σχετικά με το «άνοιγμα» των ΗΠΑ στην Τουρκία, μετά την πρόταση της υφυπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ πως «…αν η Τουρκία λύσει το θέμα με τους S-400, τότε θα τη δεχόμασταν στην οικογένεια των F-35», ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Δεν είμαστε επαμφοτερίζοντες, είμαστε προσανατολισμένοι με το διεθνές δίκαιο. Εμείς πράττουμε με συνέπεια το να διασφαλίζουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα όταν τίθεται ζήτημα τέτοιων προμηθειών. Είναι σαφής και ο πρωθυπουργός: δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα εξοπλιστικά των ΗΠΑ. Εκείνο που μπορούμε να καθορίσουμε είναι ότι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας».

«Δείτε πού ήμασταν το 2019 και πού σήμερα»

Για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα αποτελεί «δεδομένο σύμμαχο» των ΗΠΑ, ο κ. Γεραπετρίτης, απάντησε: «Μακάρι ως δεδομένοι σύμμαχοι να παίρνουμε όσα πήραμε. Ανατρέξτε στο 2019. Πού ήταν η Ελλάδα και πού ήταν οι άλλες χώρες; Τότε, μετά από μια 10ετία απραξίας ξεκινήσαμε να ζητάμε τα F-16 και σήμερα που είμαστε: σε ένα μικρό κλαμπ που μετέχει στα F-35 και παίρνουμε δωρεάν τόσους εξοπλισμούς που ισχυροποιούν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο λόγος της Ελλάδας μετράει γιατί είναι υπεύθυνος και στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο».

Ο ρόλος της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα «άνοιξε τον δρόμο» στην Τουρκία για τα F-16, με προοπτική και για την επιστροφή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των F-35, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «…δεν θα μπούμε σε λογική ετεροκαθορισμού».

Ενώ για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «υπάρχει ιστορική ευκαιρία να επιχειρήσουμε να ζήσουμε με την Τουρκία με σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν λέω ότι σίγουρα θα το πετύχουμε, αλλά πρέπει να εξαντλήσουμε την δυνατότητα αυτή».

Η πρόσκληση Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Τέλος, αναφορικά με την πιθανή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο το προσεχές διάστημα, ο κ. Γεραπετρίτης, αποκάλυψε πως υπάρχει μια τέτοια προϋπόθεση: «Ο πρωθυπουργός είναι ηγέτης πολύ μεγάλης διεθνούς ακτινοβολίας και θα λάβει στο μέλλον προσκλήσεις πολλές. Όταν ξεκίνησα την θητεία μου στο ΥΠΕΞ δεν είχα καταλάβει κι εγώ πόσο σημαντικό κεφάλαιο διπλωματικά για την χώρα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ερωτηθείς για το εάν ο πρωθυπουργός έχει λάβει πρόσκληση για να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο το προσεχές διάστημα, ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε: «Υπάρχει πιθανότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρεθεί στον Λευκό Οίκο και τον Μάρτιο, έχει μια σειρά από διεθνή ταξίδια, θα εξαρτηθεί και από το δικό του πρόγραμμα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι