Για τις “ΑΣΠΙΔΕΣ” στην Ερυθρά συζήτησαν Μπορέλ-Δένδιας

Ζοζέπ Μπορέλ: Στη Μέση Ανατολή η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη

Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα Ασφάλειας και Άμυνας και η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζόζεπ Μπορέλ, στο Στρατηγείο της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» (OHQ EUNAVFOR ASPIDES) στην 1η Στρατιά /EU-ΟHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», στη Λάρισα.

Οι κ.κ Δένδιας και Μπορέλ είχαν «μια ενδελεχή ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις από τον Ναύαρχο κ. Γρυπάρη και τους επιτελείς των διαφόρων κρατών που υπηρετούν εδώ», όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας..

Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε ότι «για την Ελληνική Δημοκρατία, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η ενίσχυση των Ευρωπαϊκών μηχανισμών Άμυνας και Ασφάλειας και η δημιουργία επιτέλους ενός αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό της αντίληψής μας για την κοινή Ευρωπαϊκή προσπάθεια στην Άμυνα, είναι η πρόταση του Πρωθυπουργού της Πολωνίας Ντόναλτ Τουσκ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, και θεωρούμε ότι έχουν μια επιπλέον σημαντική πολιτική διάσταση. Όμως, θα πρέπει να είναι σαφές αυτή η αντίληψη πρέπει να διέπει όλα τα κράτη της Ένωσής μας. Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει όταν τη στηρίζουν λίγα μόνο κράτη», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Ζοζέπ Μπορέλ και για την μεγάλη προσπάθεια μεταρρύθμισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία του με τον κ. Μπορέλ «είτε ως υπουργός Εξωτερικών, είτε ως υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο «Ζόζεπ Μπορέλ ήταν ένας άνθρωπος στον οποίο μπορούσε κανείς να βασιστεί». «Η Επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ένα παράδειγμα για το πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δράσει αποτελεσματικά ως ναυτική δύναμη ασφάλειας», είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ και συνεχάρη το προσωπικό στο στρατηγείο.

Ο κ. Μπορέλ τόνισε ότι με τις επιθέσεις στην Ερυθρά τα εναλλακτικά δρομολόγια των πλοίων προσθέτουν από δέκα έως 14 ημέρες ταξίδι με συνέπεια «περισσότερα έξοδα, που σημαίνουν υψηλότερες τιμές, δηλαδή πληθωρισμό. Και όπως πάντα, αυτοί που πληρώνουν το ακριβότερο τίμημα είναι οι πιο φτωχοί». Ο ίδιος προσέθεσε ότι «από τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των “ΑΣΠΙΔΩΝ” έχουν συνοδευτεί επιτυχώς 170 εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ έχουν καταστραφεί 19 drones και πύραυλοι των Χούθι».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που συνοδεύονται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα θα μεταβούν στο Τζιμπουτί, όπου το Σάββατο 6 Ιουλίου θα επισκεφθούν στον λιμένα της πόλης τη Φρεγάτα “ΨΑΡΑ”, η οποία συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση “ΑΣΠΙΔΕΣ”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx