Γραπτές πλέον οι εξετάσεις για όποιον θέλει την ελληνική ιθαγένεια

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Ποιοι εξαιρούνται

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, όσοι θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια θα πληρώνουν εξέταστρα 250 ευρώ και θα μπορούν να δίνουν γραπτές εξετάσεις οι οποίες προβλέπεται να πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο. Επισης θα πληρώνουν 550 ευρώ για την αίτηση πολιτογράφησης όπου θα περνούν από προφορική συνέντευξη και θα πρέπει να είναι εργαζόμενοι.

Για την πιστοποίηση ο αλλοδαπός οφείλει να ανταποκριθεί επιτυχώς σε εξετάσεις ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β1(εκτός και αν διαμένουν επί μακρόν στην Ελλάδα, οπότε απαιτείται Α2), στην κατανόηση και παραγωγή του προφορικού και γραπτού λόγου. Επίσης θα εξετάζεται στην ελληνική ιστορία, στη γεωγραφία, στον ελληνικό πολιτισμό και στους θεσμούς του πολιτεύματος της χώρας.

Τα θέματα θα βγαίνουν με τυχαία επιλογή από τράπεζα θεμάτων. Θα “περνάει” όποιος παίρνει 8 με άριστα το δέκα ή 80% και οι επιτυχόντες θα λαμβάνουν από την Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας πιστοποιητικό επάρκειας γνώσεων, με το οποίο θα τους επιτρέπεται να υποβάλουν αίτημα πολιτογράφησης. Εάν ο αιτών δεν πετύχει το 80% μπορεί να ξαναδώσει εξετάσεις.

Από τις εξετάσεις απαλλάσσονται όσοι έχουν φοιτήσει επιτυχώς σε λύκειο της χώρας που ακολουθεί το υποχρεωτικό ελληνικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ή έχουν αποφοιτήσει από ελληνικό ΑΕΙ ή έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών από ελληνικό ΑΕΙ.

Η αίτηση με συνέντευξη

Εκτός από το κόστος των εξετάσεων, για να κατατεθεί αίτημα πολιτογράφησης θα απαιτείται παράβολο 550 ευρώ και για την έγκρισή του ο αλλοδαπός θα περνά από συνέντευξη η οποία θα πραγματοποιείται από δύο υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της γενικής γραμματείας Ιθαγένειας, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον πενταετή εμπειρία ως εισηγητές. Ο αλλοδαπός, εφόσον το αίτημά του απορριφθεί, έχει δικαίωμα προσφυγής στο αρμόδιο διοικητικό εφετείο. Το λευκό ποινικό μητρώο αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την πολιτογράφηση.

Παράλληλα, ο αιτών αλλοδαπός θα πρέπει να διαθέτει ελάχιστο δηλωθέν εισόδημα, το ύψος του οποίου καθορίζεται με απόφαση του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από το ετήσιο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη.

Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομερώς το σχέδιο νόμου εδώ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι