Η Αυστρία θα παραγγείλει Sputnik-V – Η Ρωσία ψάχνει τρόπο να αυξήσει την παραγωγή

Η Αυστρία θα παραγγείλει Sputnik-V – Η Ρωσία ψάχνει τρόπο να αυξήσει την παραγωγή

Σε σχέση με την ενδεχόμενη προμήθεια από την Αυστρία του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε χθες, Τετάρτη, έπειτα από συνάντηση που είχε στη Βιέννη με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αυστρία Ντμίτρι Λιουμπίνσκι, ότι «βρισκόμαστε στα τελικά βήματα για παραγγελία του εμβολίου και μπορεί πιθανόν αυτή να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα».

Όπως είπε «εάν παραγγείλουμε το Sputnik θα λάβουμε 300.000 δόσεις του εμβολίου τον Απρίλιο, 500.000 δόσεις τον Μάιο και 200.000 δόσεις στις αρχές Ιουνίου» και διευκρίνισε ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, του Υπουργείου Υγείας και της Οικονομικής Υπηρεσίας της ρωσικής πλευράς.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων RDIF περισσότερες από 50 χώρες περιμένουν να παραλάβουν το πολυπόθητο ρωσικό εμβόλιο. Για τη Ρωσία πρόκειται για μεγάλη διεθνή επιτυχία. Όπως ανακοίνωσε το RDIF οι εν λόγω χώρες έχουν συνολικό πληθυσμό πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια κατοίκους. Σε περίπτωση που το Sputnik-V πάρει πράσινο φως από τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων) τότε θα προστεθούν άλλα 450 εκατομμύρια άτομα ή 900 εκατομμύρια δόσεις. Όμως η Ρωσία δεν διαθέτει προς το παρόν επαρκείς μονάδες παραγωγής για να παρασκευάσει τόσο μεγάλο αριθμό εμβολίων.

Το Κρεμλίνο προσπαθεί να συνεργαστεί με μονάδες παραγωγής του εμβολίου στο εξωτερικό, όπως σε Λευκορωσία, Ινδία, Νότια Κορέα και Βραζιλία, αλλά και σε Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία. Παράλληλα το ρωσικό ταμείο επενδύσεων έχει υπογράψει συμφωνία με την ελβετική εταιρία Adienne Pharma & Biotech. Μέχρι τα τέλη της χρονιάς υπολογίζεται ότι θα έχουν παρασκευαστεί 10 εκατομμύρια δόσεις.

Ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τάσσονται υπέρ της αγοράς του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V παρά τις ενστάσεις της Κομισιόν που εξαρχής το “σνομπάρει”. Από τις αρχές Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA εξετάζει το εμβόλιο, δηλαδή λαμβάνει διαρκώς επικαιροποιούμενα δεδομένα από την συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή σε πάνω από 30.000 άτομα. Σε λίγες μέρες από σήμερα θα αποστείλει μάλιστα ειδικούς στη Ρωσία για να εξετάσουν ως είθισται και τις μονάδες παραγωγής.

Η Ρωσίδα αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ταγιάνα Γκολίκοβα, αρμόδια για την καταπολέμηση της πανδημίας, δήλωσε πρόσφατα ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους η Ρωσία θα παρασκευάσει συνολικά 178 εκατομμύρια δόσεις των τριών εμβολίων Sputnik V, EpiVacCorona και CoviVak. Εσωτερικά, όμως, στο ίδιο διάστημα θέλει να έχει εμβολιάσει 30 εκατομμύρια Ρώσους, κάτι που απαιτεί 60 εκ. δόσεις. Απομένουν προς εξαγωγή μόνον 118 εκατομμύρια δόσεις που αρκούν για περίπου 60 εκατομμύρια άτομα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι