Η δίκη της 26ρονης Ρωσίδας που σκότωσε με βόμβα μπλόγκερ και τραυμάτισε οπαδούς του

Η δίκη της 26ρονης Ρωσίδας που σκότωσε με βόμβα μπλόγκερ και τραυμάτισε οπαδούς του

Η γυναίκα που έδωσε την προτιμή με τα εκρηκτικά και σκότωσε μπλόγκερ υποστηρίζει ότι της είχαν πει πως το αγαλματίδιο είχε μέσα μόνον πομπό και κοριό

Η 26χρονη Ρωσίδα που κατηγορείται για τη δολοφονία του 40χρονου μπλόγκερ Βλαντλέν Τατάρσκι, ένθερμου υποστηρικτή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υποστήριξε σήμερα ενώπιον δικαστηρίου της Αγίας Πετρούπολης ότι δεν γνώριζε πως το αγαλματίδιο που του παρέδωσε ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά.

Η Ντάρια Τρεπόβα κατέθεσε πως εκτελούσε εντολές Ουκρανού, τον οποίο γνώριζε με το προσωνύμιο “Gestalt”. Αρκετούς μήνες πριν από τη βομβιστική επίθεση της 2ας Απριλίου 2023, η Τρεπόβα λάμβανε χρήματα και οδηγίες από αυτόν.

Η Μόσχα κατηγόρησε τότε ευθέως το Κίεβο ότι ενορχήστρωσε τη δολοφονική επίθεση, ενώ ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντολιάκ έκανε λόγο για «εσωτερική τρομοκρατία στη Ρωσία». Το ίδιο υποστήριζε τότε και ο Ευγένιος Πριγκόζιν της Βάγκνερ, στον οποίο ανήκε το καφέ όπου έγινε η εκδήλωση και σημειώθηκε η έκρηξη και υπαινισσόταν ότι η βόμβα ήταν δουλειά του Ναβάλνι και άλλων αντιπολιτευομένων.

Ο 40χρονος Τατάρσκι σκοτώθηκε από την έκρηξη της προτομής που του χάρισε η υποτιθέμενη θαυμάστριά του (προτομής του ιδίου). Η προτομή ήταν παγιδευμένη με ισχυρά εκρηκτικά αλλά σκοτώθηκε μόνον ο μπλόγκερ ενώ τραυματίσθηκαν άλλα 20 άτομα. Ηκατηγορυμένη του παρέδωσε την προτομή σε καφετέρια της Αγίας Πετρούπολης, όπου ήταν ομιλητής σε εκδήλωση με περίπου 100 προσκεκλημένους.

Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη, ο Τατάρσκι πήρε στα χέρια του το αγαλματίδιο – το οποίο ονόμασε αστειευόμενος «Χρυσός Βλαντλέν» – και το περιεργάσθηκε προτού εκραγεί, σκοτώνοντας τον ακαριαία και τραυματίζοντας δεκάδες παρευρισκόμενους. Όσο για τη «Μορφή» («Gestalt»), η ταυτότητα του Ουκρανού (;) καθοδηγητή της 26χρονης παραμένει άγνωστη.

Η ίδια είπε ότι την έφερε σε επαφή με αυτόν ο δημοσιογράφος Ρομάν Ποπκόφ, που διαφεύγει της σύλληψης. Η νεαρή είχε εκφράσει στον Ποπκόφ την αντίθεσή της στη ρωσική εισβολή «και τη συμπόνια της για τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό», ενώ είχε ζητήσει τη βοήθειά του Ποπκόφ για να ταξιδέψει στην Ουκρανία και να εργαστεί εκεί ως δημοσιογράφος. Σε βάρος του Ποπκόφ απαγγέλθηκαν ερήμην κατηγορίες για «ενορχήστρωση τρομοκρατικής ενέργειας».

Ο Ποπκόφ την έφερε σε επαφή με τον “Γκεστάλτ” και ο Ουκρανός της είπε να παρακολουθεί τις ομιλίες του Τατάρσκι στις αρχές του 2023 και να του συστηθεί ως Αναστασία Κριουλίνα, φοιτήτρια Καλών Τεχνών. Τον Μάρτιο η “Αναστασία”  παρέλαβε μέσω ταχυδρομείου το αγαλματίδιο που θα χάριζε στον Τατάρσκι,  με την εντολή να το παραδώσει στα χέρια του.

Δεν έκρυψε τότε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο να πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό, γιατί θυμόταν την περίπτωση της δημοσιογράφου Ντάρια Ντούγκινα, κόρης ενός εκ των συμβούλων του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία σκοτώθηκε το 2022 όταν ανατινάχθηκε το αυτοκίνητό της στα περίχωρα της Μόσχας.

Σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα Mediazona ο “Gestalt” την διαβεβαίωσε πως το αγαλματίδιο είχε κοριό και πομπό εντοπισμού γεωγραφικής θέσης. Εκείνη τον πίστεψε, θεωρώντας πως η παρακολούθηση του Τατάρσκι θα έφερνε στο φως σημαντικά στοιχεία για την ρωσικής στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Μετά τη φονική έκρηξη στην καφετέρια της Αγίας Πετρούπολης, η Τρεπόβα επικοινώνησε οργισμένη με τον ενορχηστρωτή της επίθεσης: «Τον έβρισα, του είπα ότι τραυματίστηκαν πολλοί άνθρωποι», είπε στο δικαστήριο, «συνειδητοποίησα ότι με χρησιμοποίησαν για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Συνέχισα να τον βρίζω και εκείνος μου είπε “Όταν έρθεις στην Ουκρανία για επίσκεψη, έλα να με χτυπήσεις να ξεσπάσεις”. Αυτό με εξόργισε ακόμη περισσότερο», συμπλήρωσε η κατηγορουμένη.

Ο Τατάρσκι είχε γεννηθεί στην Ουκρανία, αλλά ήταν Ρώσος. Από την πλευρά της μητέρας του ήταν Τατάρος. Όταν ζούσε στην Ουκρανία, φυλακίσθηκε με την κατηγορία της ληστείας και δραπέτευσε όταν άρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανών και Ρωσόφωνων στο Ντονιέτσκ. Πολέμησε στο πλευρό των αυτονομιστών και μετά το 2017 δημιουργησε το μπλογκ του. Από το 2019 μέχρι τη δολοφονία του ζούσε πλέον στη Μόσχα. Το μπλογκ του έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και έφθασε να έχει 560.000 ακολούθους. Ο μπλόγκερ είχε σχέσεις και με τον Ευγένιο Πριγκόζιν της Βάγκνερ, αλλά ήταν φιλικός και με τον Πούτιν. Γενικά ήταν υπέρ της σκληροπυρηνικής γραμμής του Πριγκόζιν. Η δολοφονία του κατεγράφη και σε βίντεο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι