Η ΕΕ ίσως βάλει όρους για το δάνειο των 90 δισ. στην Ουκρανία

Σύνοδος Κορυφής: Κρίσιμες αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας την επόμενη διετία

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΕ ενδέχεται να αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις για το Κίεβο προκειμένου να καταβάλει σε αυτό, το δάνειο των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των όρων των δανείων προς την Ουκρανία, και πιθανόν τμήμα αυτού να εξαρτηθεί από το αν θα εφαρμοστούν μέτρα λιτότητας και κυρίως φορολογικές αλλαγές στις επιχειρήσεις», αναφέρει το άρθρο του αμερικανικού ιστότοπου.

Σύμφωνα με τις πηγές του οργανισμού, το Κίεβο πιθανότατα θα υποχρεωθεί να εισαγάγει φόρο προστιθέμενης αξίας 20% για εταιρείες που τα ετήσια έσοδα υπερβαίνουν τα τέσσερα εκατομμύρια χρίβνια (περίπου 100.000 δολάρια). Το σχέδιο, που συζητείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου το 10% του συνολικού ποστού μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας που έχει προγραμματιστεί για φέτος.

Οι πίεση της ΕΕ έρχεται να προστεθεί στην πίεση που ασκεί παράλληλα το ΔΝΤ, που επισης ζητάει “μεταρρυθμίσεις” για 8 δισ. ευρώ που περιμένει η χώρα ως δανεισμό από αυτό. Το ΔΝΤ έχει ζητήσει μεταξύ άλλων να φορολογούνται (20% ΦΠΑ) ακόμα και τα δέματα που εισάγονται στη χώρα, παρότι πολλοί Ουκρανοί περιμένουν από συγγενείς τους στο εξωτερικό όσα δεν μπορούν να αγοράσουν στην χώρα τους.

Η ΕΕ εξαρχής είχε τονίσει ότι το δάνειο πρέπει να συνοδεύεται από έμπρακτες προσπάθειες της Ουκρανίας να πατάξει τη διαφθορά, όμως εν προκειμένω οι όροι είναι καθαρά οικονομικοί. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης (περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ) αναμένεται να διατεθεί για στρατιωτική βοήθεια, ενώ το υπόλοιπο η ουκρανική κυβέρνηση θα το διαθέσει για τον γενικό προϋπολογισμό της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx